Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Екоравновесие информират хората за културата на отглеждане на животни и отговорността на собствениците

Снимка: БГНЕС

До 14 часа в градинката на Женския пазар от Общинското предприятие Екоравновесие информират гражданите за културата на отглеждане на животни и отговорността на собствениците към тях. От началото на месеца предприятието започна и кампания за безплатна кастрация на кучета.

Днешната информационна кампания за отговорно отношение към домашните животни е част от друга кампания „Подари си приятел“, която дава възможност на гражданите да си осиновяват домашен любимец от приютите на общинското предприятие. Директорът на Екоравновесие Веселин Асенов обясни какви съвети достигат до хората:

„Основният проблем, за да има безстопанствени кучета, е именно безотговорното отношение на собствениците на домашни любимци и това, че те не ги кастрират, не ги обезпаразитяват и при едно нежелано поколение – те ги изхвърлят на улицата“.

От началото на месеца безплатно се кастрират не само домашни, но и дворни кучета:

„Всеки, който има домашен любимец и не го е кастрирал, може да заповяда при нас, да го кастрираме, да го обезпаразитим, да го чипираме, да го идентифицираме и да му го върнем с паспорт и този домашен любимец на всичкото отгоре ще бъде освободен от годишен данък „Куче“, който на територията на Столична община е 24 лв. Ако някой желае да подаде заявка по телефона или на електронната страница, да отиде наш екип, да вземе кучето, да го закара в клиниката, след като бъдат извършени всички манипулации, ще му бъде върнато отново на адрес“.

Драгомир Димитров – директор на пазари „Възраждане“, каза: „Ние втора поредна година правим кампания, заедно с общинското предприятие Екоравновесие, с цел да подпомогнем хората, които посещават пазара и които работят на него, да бъдат информирани за този проблем с безстопанствените кучета, да повишат своята социална култура към животните въобще“.

Следващата информационна кампания на Екоравновесие ще бъде през май. Повече за нея ще бъде съобщено на интернет страницата на предприятието и в социалните мрежи.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна