Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър-председателят ще се включи в четиристранна среща на високо ниво между България, Гърция, Сърбия и Румъния

Мигрантската криза и отношенията между балканските държави обсъдиха Бойко Борисов и Мирослав Церар

| обновено на 24.04.18 в 12:17
2
Бойко Борисов и Мирослав Церар
Снимка: Пресцентър на МС

Управлението на мигрантската криза и отношенията между балканските държави са били тема на разговора на премиера Бойко Борисов със словенския му колега Мирослав Церар. Борисов е в Словения за участие в среща на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа.

Свързаността, сигурността, стабилността и икономическият прогрес ще са основните теми на форума. 

По-късно днес министър-председателят ще се включи и в четиристранна среща на високо ниво между България, Гърция, Сърбия и Румъния.

Поредната среща на Съвета за сътрудничество на високо равнище между Сърбия, България, Гърция и Румъния ще се проведе в Букурещ. Премиерът Вьорика Данчила е домакин тази вечер на премиерите на Гърция и на България Алексис Ципрас и Бойко Борисов и на президента на Сърбия Александър Вучич.

Държавните и правителствени ръководители ще обсъдят отново развитието на общите инфраструктурни проекти в контекста на свързаността на Балканите, сигурността и стабилността в региона, подкрепата за евроинтеграцията на държавите от Западните Балкани. Това е трета среща на страните във формата, който цели да се договарят общите позиции по инфраструктурните проекти, като този за железопътната връзка между гръцките и български пристанища, излаза към река Дунав в контекста на Дунавската стратегия. Другите проекти, които се дискутират в четиристранния формат, са тези за газовите връзки между страните.

Насрочената за днес в Букурещ четиристранна среща между Румъния, България, Гърция и Сърбия, ще се концентрира върху проектите за регионална свързаност, върху етапа на присъединяване на Сърбия към ЕС и европейската перспектива на целия регион, пише румънското издание "Адевърул". 

Гръцките медии отбелязват, че се очаква лидерите да се информират взаимно за регионалните процеси на Балканите, за ситуацията в Косово и за преговорите между Гърция и Македония по спора за името.
Правителствени източници в Атина очакват ръководителите да обсъждат и координацията за предстоящата на 17 май в София срещата на върха за Западните Балкани.
Румънските вестници отбелязват още, че четиристранната среща между премиерите на Румъния, България и Гърция и президента на Сърбия е трета поред в този формат след организираните през октомври 2017 г. във Варна и през декември 2017 г. в Белград. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени