Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цацаров: Няма предпоставки за екстрадиране в САЩ на Желяз Андреев и още четирима българи

| обновено на 25.04.18 в 13:09
Сотир Цацаров
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров смята, че няма юридически основания да бъдат екстрадирани в САЩ Желяз Андреев и четирима негови колеги. 

Представителството на "Интерпол" във Вашингтон поиска задържането на Желяз Андреев и други четирима българи заради разследвана фирма от прокуратурата в Маями за нарушаване на американското ембарго срещу Сирия.

Няма предпоставки за екстрадиране в САЩ на Желяз Андреев и още четирима българи. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров след среща при премиера, в която участваха американският посланик Ерик Рубин и министърът на правосъдието Цецка Цачева.

"Не са налице всички юридически предпоставки за екстрадиция на лицата. Липсва, на първо място,  изискуемата по договора и съобразно Закона за екстрадицията европейска заповед за арест - двойна наказуемост. Липсват и предпоставките, по силата на които могат да бъдат предавани български граждани, защото те могат да бъдат предавани само в ограничени хипотези. Ние ясно сме посочили, че според нас тези хипотези не са налице и шансът исканията за екстрадиция да бъдат уважени от Българския съд, според нас е минимален. Тази позиция е изразена съвсем ясно пред американската страна. От страна на посланика на Съединените щати, а и от страна на колегите в хода на консултациите, на част от които присъствахме с госпожа Цачева, е налице разбиране и съвсем конструктивно отношение към проблема".

Очаква се въпросът да бъде обсъден и с главния прокурор на Съединените щати, който ще участва в София в края на май в срещата Европейски съюз – САЩ.

"След като има вече разбиране от страна на САЩ, да бъде и писмено изразено нежеланието за предварителен арест", каза министърът на правосъдието Цецка Цачева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна