Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Захариева: Възстановяването на Сирия може да започне само след истински политически процес

Снимка: БГНЕС

Европейският съюз се надява, че донорската среща, която се провежда в Брюксел за Сирия, ще даде тласък на блокираните мирни ходове под егидата на ООН. В конференцията участват близо 80 държави и представители на различни организации.

Министърът на външните работи Екатерина Захариева заяви, че форумът е дал ясен знак за необходимостта от политически диалог за Сирия:

"Възстановяването може да започне само след истински политически процес. Всички признахме, че за съжаление, от 2015 година, тогава, когато Съветът за сигурност на ООН единодушно одобри резолюция, в която се начертават шест стъпки от плана за политически преход и деескалация на напрежението в Сирия, истинският политически процес всъщност все още не е започнал. Истината е, че сигналът и съобщението, което всички дадохме, е, че трябва заедно да започнем да изпълняваме решенията, които сме взели".

По-рано стана ясно, че Европейският съюз ще предостави на Турция допълнителни 3 милиарда евро за сирийските бежанци на нейна територия. Отделно от това Германия отпуска 1 милиард евро за Сирия и за бежанците от тази страна.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна