Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атина ще преговаря с председателя на ЕК за помощ за справяне с нова бежанска вълна

Очаква се Жан-Клод Юнкер да подкрепи Гърция по изпълнието на програмата ѝ за икономическо възстановяване

Жан-Клод Юнкер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гърция ще постави въпроса за помощ за справяне с нова бежанска вълна пред председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който е на посещение в Атина. Там той се очаква да подкрепи южната ни съседка в изпълнение на мерките по спасителната програма за икономическо възстановяване.

Гърция очаква пълна подкрепа от страна на Европейската комисия по изпълнение на програмата за икономическо възстановяване. В тази насока са и очакванията от срещите днес в Атина на председателя на Европейската комисия Жан Клод Юнкер с президента и премиера, след които ще изнесе реч в гръцкия парламент.

Посещението на Юнкер е само ден преди решаващото заседание в София на финансовите министри от Еврогрупата. "За Атина тази среща е от изключително значение", коментират гръцките медии в очакване по време на Българското председателство да бъде приета стратегията на правителството за икономически растеж.

Атина ще постави и въпроса за помощ по отношение на увеличаващата се бежанска вълна към Гърция. Министърът по миграцията съобщи, че броят на пристигащите в Гърция мигранти се е увеличил четири пъти в сравнение с миналата година. Кметовете на островите в Егейско настояват незабавно да се изнесат мигрантите от там, а в Северна Гърция застрашително се увеличават пристигащите деца без родители от Сирия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна