Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турски съд праща в затвор журналисти от опозиционен вестник

Известният журналист Ахмет Шък (в средата), който миналия месец бе освободен под гаранция, получи присъда от 7,5 години затвор.
Снимка: Ройтерс

Турски съд осъди 14 журналисти и шефове в опозиционния в. „Джумхуриет“ за това, че помагали на поставени извън закона „терористични“ организации, като оневини трима от подсъдимите, съобщи Ройтерс.

Съдът в Силиври, край Истанбул, даде късно в сряда присъди от две години и половина затвор до седем години и половина на служителите на вестника. Друг подсъдим, който не е член на редакцията, получи 10 години затвор за действията си в Туитър.

Ахмет Шък – известен журналист, получи 7,5 години затвор.

Собственикът на вестника Акин Аталай, който бе в предварителния арест от 542 дни, бе осъден, но бе пуснат под гаранция в очакване на процедурата на обжалване на присъдите, съобщи АФП. Другите осъдени журналисти бяха освободени под гаранция на по-ранен етап от съдебния процес.

Подсъдимите са обвинени в сътрудничество с Кюрдската работническа партия (ПКК) и духовника Фетхуллах Гюлен, който според Анкара е организирал неуспешния опит за държавен преврат от юли 2016 г.

Вестникът, който е силно критичен към президента Реджеп Ердоган, отхвърля тези обвинения и ги определя като абсурдни. Според „Джумхуриет“ съдебният процес е политически мотивиран и има за цел да смълчи една от последните независими медии в Турция.

В последната класация на свободата на медиите, публикувана тази седмица от „Репортери без граници“ Турция е на 157-о място от 180, отбелязва АФП.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна