Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов, Цачева и Цацаров по казуса "Желяз Андреев": Правата на българските граждани ще бъдат защитавани

Правителството ще се ангажира с финансовите разходи за евентуален съдебен процес в САЩ срещу Желяз Андреев и другите четирима българи, чиято екстрадиция беше поискана от американски съд

| обновено на 26.04.18 в 19:34
Министър-председателят Бойко Борисов, министърът на правосъдието Цецка Цачева и главният прокурор Сотир Цацаров проведоха среща с Желяз Андреев и другите четирима българи, за които САЩ искат екстрадиция.
Снимка: БГНЕС

Правителството ще се ангажира с финансовите разходи за евентуален съдебен процес в САЩ срещу Желяз Андреев и другите четирима българи, чието екстрадиране бе поискано по обвинения за нарушаване на търговското ембарго срещу Сирия. Това заяви самият Борисов след днешната му среща със засегнтите, на която присъстваха  министърът на правосъдието Цецка Цачева и главният прокурор Сотир Цацаров.
"Полагаме усилия - каквото е необходимо от страна на държавата ще бъде направено в тяхна защита.  Ние всички вярваме в американското законодателство и в българското", каза премиерът. 

На срещата Борисов, Цачева и Цацаров подчертаха, че правата на българските граждани ще бъдат защитавани. Според главния прокурор не е изпълнено основното условие за екстрадиция - наличието на двойна наказуемост.
Водят се консултации между българските институции и американските власти по казуса - посочи премиерът. 
Днес Желяз Андреев сподели, че се чувства по-спокоен след уверенията от Борисов и Цацаров: "Вярваме, че този случай ще бъде изчистен скоро и че ще възтържествува истината и справедливостта". 



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна