Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иванчева, Петрова и Дюлгеров остават за постоянно в ареста, реши апелативният съд

| обновено на 26.04.18 в 19:22
Иванчева и Петрова на влизане в залата на съда
Снимка: БГНЕС

Специализираният апелативен съд остави в ареста и тримата задържани по корупционната афера "Младост" – това са кметът на столичния район Десислава Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и бившият районен кмет Петко Дюлгеров. 


Съдът изцяло подкрепи обвинителната теза, че са събрани достатъчно данни, че тримата са изнудвали бизнесмена Александър Ваклин, като записа в мотивите си за налагане на най-тежката мярка за неотклонение, че на свобода те могат да извършат друго престъпление. 


Специализираният апелативен съд определи мотивите на първоинстанционния съд за първоначалното задържане на Иванчева, Петрова и Дюлгеров за правилни и законосъбразни и ги надгради с още аргументи, извлечени от представените днес 13 тома нови доказателства.


Сред тях 10 тома са със СРС и 3 са със свидетелски показания и записи от камерите в кафенетата, където са се предавали парите. Според съда Иванчева необосновано е забавила преписката на строителния предприемач Александър Ваклин, а след това е била и активната страна в корупционната схема. Нещо, което по-рано тя отрече и даже обяви, че изобщо няма спомен за този случай: "Изобщо нямам спомен от този образ".....


"Един път в общината последният ден, когато дойде и каза, че ще направи детска площадка -  винаги съм положително настроена за детска площадка, тогава дойде....", бяха думите на Иванчева.


Прокурор Илиян Рангелов обаче опонира с показанията на десетки свидетели, че месеци наред Ваклин е търсил пътища, за да накара Иванчева да изпълни служебните си задължения, защото бизнесът му на практика бил блокиран:
"Търси начин да започне да се разглежда  тази процедура и да приключи с какъвто и да било акт в крайна сметка. Този, който смята, че начинът по който може да приключи това чрез плащане, е Иванчева" , обясни прокурорът. 


В съдебната зала стана ясно, че на 17 април, минути след предаването на 70 хиляди белязани евро от Ваклин на Дюлгеров, а той на Иванчева и Петрова, кметицата на Младост звъннала на секретарката на районната администрация Маргарита Стоянова и й наредила да придвижи процедурата за проекта на Ваклин. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна