Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева

Водеща тема за вестниците е вчерашното изказване на премиера Бойко Борисов, че до 1 година България може да влезе в чакалнята на еврозоната.

Вестник "Труд" цитира думи на министър-председателя, който посочва, че до 1 месец страната ни трябва да получи пътна карта за присъединяването към финансовия механизъм ERM 2. По думите на финансовия министър Владислав Горанов София изпълнява всички критерии за приемане в еврозоната и не би трябвало да получим отказ.
"Стандарт" пише по темата: "42 тона златен резерв дават шанс на България да влезе в чакалнята на еврозоната догодина". Изданието цитира думи на премиера Борисов, който заявява: "ние не представляваме риск за Европа, защото удържахме - не си дадохме на съхранение и не си продадохме златния резерв".
Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска план за влизане в еврозоната, одобрен от всички политически сили, отбелязва по темата вестник "Дума". Според нея така всеки, който дойде на власт, ще трябва да изпълнява този план. 
"Законови безумия отново подлудиха граждани и бизнес", пише вестник "Сега". Изданието посочва, че 11 хиляди забавени преписки чакат в Агенцията по вписванията, 7000 - в Агенцията по кадастъра.
"Смърт по време на бедност" - с това заглавие на първата си страница излиза вестник "Земя". Изданието обяснява, че жена е починала в столична болница, след като не е успяла да доплати за лечението си. Вестник "Земя" посочва, че според новите цени на медицинските изделия Здравната каса плаща 2600 лева за аортна клапа. Изделието обаче струвало между 15 и 20 хил. лева. Изданието пише още, че тъй като жената не е имала средства да доплати разликата, поставянето на клапа е било отложено. От болница "Св. Екатерина"  заявяват, че жената е била в крайно тежко състояние. Началникът на клиниката по кардиология заявява, че в болницата е имало такова изделие и лекарите са щели да й го поставят без да се чака пациентката да плати, допълва  "Земя".
"Слаб 2,88 е оценката на държавните институции, ангажирани с грижата на децата", пише вестник "Труд". Това обявиха от Националната мрежа за децата на базата на данни от доклад, като тази година комплексната оценка е най-ниска от създаването на формата. Докладът е базиран на мнението на близо 600 деца и възрастни.
"Учители търсят терористи в час", пише  "24 часа". ДАНС е започнала обучения на учители как да разпознават симптомите на саморадикализация сред младежите и да различават потенциални терористи единаци. Това е станало ясно от доклада за дейността на агенцията за миналата година, който е бил одобрен от Министерския съвет. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна