Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опозиционерът Пашинян предупреди за „политическо цунами“, ако не бъде избран за премиер на Армения

Привърженици на Никол Пашинян около парламента чакат решението на депутатите за избор на нов премиер на страната.
Снимка: Ройтерс

Арменският опозиционен лидер и единствен кандидат за премиерския пост Никол Пашинян предупреди днес депутатите с „политическо цунами“, ако не бъде избран на поста от парламента, предаде АФП.

Докато течеше заседанието на парламента в Ереван, около сградата имаше 20 000 привърженици на опозиционния лидер, които скандираха „Пашинян е премиер“. 

„Има информация, че (бившите президенти) Серж Саркисян и Роберт Кочарян – известният тандем, планират да си върнат властта“, каза Пашинян на депутатите.

„Предупреждавам ви да не се заблуждавате, вземайки толерантността на народното движение за слабост, защото тя може да доведе до истинско политическо цунами", добави Пашинян, който е депутат от малката опозиционна партия „Елк“ и лидер на протестното движение.

Обръщайки се към народа, той заяви: „Искат да откраднат вашата победа, не стойте вкъщи, а тръгвайте към Площада на републиката, наводнете града, излизайте на улиците“.

Във видеопослание от тази сутрин опозиционният лидер заяви, че управляващите ще попречат на кандидатурата му. Той твърди, че това било решено на среднощно заседание на управляващата Републиканска партия.

На Пашинян не му достигат 6 гласа от необходимите 53 в 105-местния парламент, за да бъде избран. Той разчита на отцепници от Републиканската партия, за да получи това мнозинство.

На 23 април Серж Саркисян подаде оставка след по-малко от седмица като премиер под натиска на демонстрации, които го обвиниха в заграбване на властта. В предишните 10 години той бе президент и промени конституцията, за да прехвърли основните правомощия от държавния глава на правителството.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна