Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забавяне на икономическия растеж на еврозоната и на целия ЕС в началото на годината

Снимка: БГНЕС

Икономическият растеж както в еврозоната, така и в рамките на целия ЕС се забави очаквано през първите три месеца на годината, но редица икономисти и анализатори предполагат, че зад тази слабост стоят отчасти временни фактори и че експанзията в региона на единната валута ще остане силен в рамките на цялата 2018-а година.

Брутният вътрешен продукт на еврозоната нарасна с 0,4% спрямо последното тримесечие на предходната година, когато беше отчетен растеж от 0,6 на сто, показва експресна оценка на Евростат. Това е най-слабият икономически растеж на региона от третото тримесечие на 2016-а година насам.

На годишна база БВП се повиши през периода януари - март с 2,5% след растеж от 2,8% в края на предходната година и след като през цялата 2017-а година се увеличи с 2,5%, отбелязвайки най-добрата икономическа експанзия от десет години насам (от 2007-а година).

Евростат отчита подобно забавяне на икономическия растеж и за целия Европейския съюз, като през първото тримесечие на настоящата година БВП се повиши с 0,4% спрямо последните три месеца на 2017-а година, когато се увеличи с 0,6%, а на годишна база нарасна с 2,4% след повишение с 2,7% през последното тримесечие на миналата година.

Днешните предварителни данни на Евростат не са изненадващи с оглед на серия по-слаби икономически индикатори за началото на годината, включително за промишленото производство и строителството, както и данните за продажбите на дребно. Все още обаче не е ясно, дали факторите, стоящи за това забавяне на икономическия растеж, са само временни, или ще продължават да натежават на европейската икономика в по-продължителен период.

Икономистите вярват, че необичайно студеното време и снежните бурии през март в Северна Европа са оказали известно негативно влияние върху икономическия растеж, както и поредица стачки в началото на годината във Франция и Германия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна