Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган представи манифеста на управляващата Партия на справедливостта и развитието за предстоящите избори

Мото на кампанията ще бъде „Воля, достойнство, смелост“

Снимка: БГНЕС

Турският лидер говори пред около стохиляден митинг, а минути по-късно - и пред партийния конгрес на истанбулската организация. Изборите на 24 юни ще бъдат „османски шамар“ за тези, които искат да разделят Турция, закани се Ердоган. Ето какво още заяви той:

"С този наш манифест, ако такава е Божията воля, заедно ще разкрием бъдещето на президентската система.“

По думите му страната не може да си позволи да губи нито секунда със старата система на управление.

Според него Турция никога не се е отказвала от процеса на присъединяване към Евросъюза, въпреки нерешителността на съюза по въпроса. Турският лидер разкритикува отново двойните стандарти на Европа по отношение на Анкара.

Реджеп Ердоган изтъкна, че с политическата си, икономическа и военна мощ Турция се превръща в значим актьор в международните отношения. Той подчерта, че Турция е разбила на малки парчета „терористичния коридор“ в Сирия и заяви, че до момента са неутрализирани над 4400 „терористи“.

Справедливост и равенство са два от акцентите в партийния манифест. 12 милиона пенсионери ще получат по 1000 лири за празника Курбан Байрам малко преди изборите. Намаляване на инфлацията и на дефицита по текущата сметка обеща турският държавен глава. Той посочи, че изцяло е бил изплатен дългът към МВФ и че валутните резерви на турската Централна банка понастоящем са 114 млрд.

Други цели са ускоряване на проекта за турски автомобил и производството на изцяло местни системи за наземна, въздушна и морска отбрана.

В Анкара ще бъде обявен документ с постиженията на управлението от 2002 г. насам и ще бъдат очертани целите до 2023 г. – стогодишнината от основаването на Републиката.  

Премиерът Бинали Йълдъръм акцентира върху значението на Истанбул за политическата кариера на Реджеп Ердоган. Президентът на страната е бил кмет на мегаполиса в средата на 90-те години. Министър-председателят изтъкна построяването на високоскоростна ж.п.-линия до Анкара, на трети мост над Босфора и на два подземни тунела под протока и стоящото се трето летище като значими придобивки за жителите на града. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна