Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания призова САЩ да останат в сделката с Иран

Британският външен министър Борис Джонсън
Снимка: БГНЕС

Британският министър на външните работи Борис Джонсън, който е на посещение във Вашингтон, призова американския президент Доналд Тръмп да не се отказва от ядреното споразумение с Иран.

Основната цел на посещението на Борис Джонсън е да убеди Доналд Тръмп да остане част от международната сделка и той заяви, че „на този деликатен кръстопът отказът да се подкрепи споразумението ще бъде грешка“.

Съгласно сделката Иран се задължава да не разработва ядрени оръжия, като в замяна светът облекчава санкциите за иранската икономика.

Великобритания е европейските ѝ съюзници разполагат само с няколко дни до 12 май, за да убедят Тръмп да продължи да се придържа към споразумението.

Самият американски президент остро критикува сделката, наричайки я „лудост“.

Великобритания, Франция и Германия вече седмици наред работят зад кулисите в опит да запазят сделката, чийто архитект бе администрацията на предишния американски президент Барак Обама и под която сложиха подписите си Русия и Китай.

В статия в „Ню Йорк таймс“ днес Борис Джонсън пише, че „само Иран ще спечели, ако няма ограничения за ядрената му програма“. От многото варианти да се гарантира, че Иран никога няма да се сдобие с ядрено оръжие, това споразумение има най-малко недостатъци, допълва Борис Джонсън.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна