Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо влошаване на германските промишлени поръчки за трети пореден месец от началото на годината

През март индустриалните и промишлените поръчки в Германия се понижиха изненадващо за трети пореден месец в резултат на рязко намаляване на поръчките, постъпващи от чужбина, показват данни на германската официална статистика Destatis. Въпреки това икономическото министерство на страната очаква промишленото производство да набере отново сила с течение на годината.

Поръчките за промишлено производствени стоки се свиха през март с 0,9% на месечна база при прогноза на финансовите пазари за повишение с 0,5 на сто. В същото време Destatis направи низходяща ревизия на февруарските данни до понижение на индустриалните поръчки с 0,2% спрямо предходна оценка за тяхно повишение с 0,3 на сто.

Поръчките в рамките на Германия се увеличиха с 1,5% спрямо февруари, докато външните (чуждестранните) поръчки се понижиха с цели 2,6 на сто, като индустриалните поръчки, идващи от останалите страни - членки на еврозоната се свиха с 3,0%, докато тези,  постъпващи извън единния валутен блок, се понижиха с 2,5 на сто.

Спрямо март 2017-а година промишлените поръчки в Германия се увеличиха с 3,1% след повишение с 3,0% през февруари (низходяща ревизия от предишна оценка за на Destatis за повишение с 3,5%).

Промишленият оборот (на сезонно коригирана база и отчитайки работните дни) се повиши през март с 0,4% спрямо февруари, когато се се сви с 2,4 на сто.

Трябва да се има предвид, че индикаторът на промишлените поръчки показва общия размер на поръчките, получени от производителите на средства за производство, както и от производителите на междинни и потребителски стоки в страната. Слаби данни (намаляване на поръчките) подсказват за проблеми в германската промишлена сфера и обратното – по-силните данни са позитивен знак за индустриалния сектор и респективно за икономическия растеж на Германия.

"След динамичното развитие на индустриалните поръчки, особено през втората половина на 2017-а година, първото тримесечие на настоящата година 2018 г. доведе до предсказуемо по-спокойно развитие", коментира днешните данни министерството на икономиката, допълвайки, че "поръчките на фирмите остават силно запълнени".

"Въпреки лекото забавяне на поръчките през първото тримесечие, индустриалната активност ще продължава да се движи във възходяща посока", заяви министерството на икономиката на Германия.

Днешните по-слаби от очакваното данни обаче са поредно доказателство, че в началото на настоящата година водещата европейска икономика губи своя силен възходяща импулс от предишната година. Влошаването на индустриалните индикатори е придружено от спад и на бизнес доверието, според поредица проучвания като тези на агенция Markit и на немския Ifo институт на фона на несигурността относно политически събития като процеса по Брекзит и протекционистките заплахи на американския президент Тръмп спрямо Китай и Европейския съюз.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна