Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поскъпване на американският лек суров петрол над 70 $ барел преди решението на САЩ за иранската ядрена сделка

По време на търговията в понеделник фючърсите на американския лек суров петрол пробиха над важната психологическа бариера от 70 долара за барел за пръв път от ноември 2014-а година насам, тъй като инвеститорите изглежда все по убедени, че до края на настоящата седмица (до 12-ти май) властите в САЩ ще се откажат от постигната през 2015 година международната сделка за ядрената програма на Иран и вероятно ще възстановят икономическите санкции спрямо Техеран.

Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през юни се повишават с близо 1% към 70,69 долара за барел, пробивайки над нивото от 70 долара за пръв път от ноември 2014-а година. В същото време фючърсите на петрола сорт брент с доставка през юли нарастват с 0,85% към 75,42 долара за барел, като по-рано през деня удариха нов три и половина годишен връх от 75,89 долара за барел.

Днешното поредно поскъпване на черното злато е факт, след като в петък фючърсите на американския лек суров петрол се повишиха с 1,9%, а на петрола сорт брент - с 1,9%, като рамките на изминалата седмица те поскъпнаха съответно с 2,4% и с 1,5%.

Китайските петролни фючърси, чиято търговия на борсата в Шанхай стартира през месец март в юани, пък нараснаха в понеделник до рекорден връх от 72,54 долара за барел преди да стабилизират около 71,32 долара за барел.

Основна причина за продължаващото поскъпване на петролните фючърси по цял свят е засилващото се напрежение преди предстоящото тази седмица решение на американския президент Доналд Тръмп по ключовият въпрос, дали САЩ ще се откаже от международното споразумение относно ядрената програма на Иран. Това споразумение беше одобрено през 2015-а година и даде възможност за премахване на икономическите санкции спрямо Техеран, което позволи на Иран да започне да възстановява своя петролен експорт от началото на 2106-а година насам и постепенно отново да се превърне в един от основните износители.

Доналд Тръмп трябва да реши до 12-ти май (идващата събота) дали САЩ ще се откаже от тази сделка, което да доведе до повторно въвеждане на икономически санкции срещу Иран. Това от своя страна би затруднило износа на петрол от Техеран и би намалило допълнително и без това свиващата се разлика между доставките и търсенето на петрол в световен план. Иранският външен министър заяви през миналата седмица, че исканията на САЩ са неприемливи.

В същото време редица анализатори предупреждават, че все по-задълбочаващата се икономическа криза във Венецуела е друг важен фактор, стоящ зад поскъпването на петрола. Износът на венецуелски петрол вече се сви наполовина от началото на 2000-а година насам до едва 1,5 млн. барела на ден, тъй като южноамериканската страна така и не успя да инвестира достатъчно средства, за да поддържа своята петролна индустрия.

Поскъпването на петрол на международните стокови пазари е факт въпреки нарастващите добиви в САЩ и увеличаващият се брой на действащите американски сондажи. Компанията за петролни услуги Baker Hughes отчете през последната седмица поредно увеличаване с 9 до 834 броя на функциониращите петролни кладенци в САЩ, като техният брой е вече най-високият от март 2015-а година насам. Добивите на петрол в САЩ пък се повишиха през последната седмица с 33 хил. барела, достигайки 10,619 млн. барела дневно. Това представлява увеличаване на добивите с повече от 25% спрямо нивата от средата на 2016 година, като последните данни на Енергийната информационна администрация (EIA) потвърждават, че Съединените щати вече задминаха трайно Саудитска Арабия, изоставяйки единствено от Русия, която добива петрол, равняващ се на почти 11,0 млн. барела дневно.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна