Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредно влошаване на инвеститорските нагласи в еврозоната през май към едногодишно дъно

Нагласите на инвеститори и анализатори относно икономическото развитие в еврозоната отбелязват влошаване през май за четвърти пореден месец до ново едногодишно дъно с оглед на притесненията за разрастващ се протекционизъм от страна на Съединените щати, показват резултати от последно проучване на базираната във Франкфурт компания за пазарни изследвания Sentix.

Индексът на инвеститорското доверие на Sentix, определен от проучване сред 974 инвеститори в еврозоната, проведено между 3-ти и 5-и май, се понижи до 19,2 пункта от 19,6 пункта през април, докато очакванията на финансовите пазари бяха за негово подобрение до 21,0 пункта. Това представлява влошаване на инвеститорските нагласи за четвърти пореден месец, след като през миналия ноември съответният индекс достигна 10-годишен връх от 34,0 пункта, както и негово най-ниско ниво от февруари 2017-а година.

Индексът Sentix, измерващ текущата икономическа ситуация в еврозоната, се понижи през май до 42,8 пункта (най-ниско ниво от октомври 2017-а година) от 43,0 пункта месец по-рано и след като през февруари тази година удари многогодишен връх от 49,5 пункта (най-високо ниво от февруари 2007 година). В същото време индексът на бъдещите инвеститорски нагласи се понижи от -1,5 пункта през април до -2,0 пункта през май (най-ниско ниво от октомври 2014-а година).

"Несигурността относно въвеждането на наказателни митнически тарифи от страна на САЩ и опасността това да доведе до разширяване на протекционистките мерки натежава върху инвеститорските нагласи", заяви Манфред Хюбнер от института Sentix.

Трябва да се има предвид, че преди време президентът на САЩ Доналд Тръмп се позовава на търговски закон от 1962-а година, за да бъдат защитени американските производители на стомана и алуминий на фона на свръпроизводството на двата важни метла в световен план, като той обвини за това най-вече прекомерното производство в Китай.

Преди седмица Белият дом съобщи, че Тръмп е наложил нова временна отмяна до 1-ви юни на тарифите за вноса на стомана и на алуминий от Европейския съюз, Канада и Мексико. С оглед на този краен срок Германия прикани европейските си партньори да покажат известна гъвкавост и да се стремят към по-широка търговска сделка, която да е от полза и за двете страни. Това обаче поставя Германия в противоречие с европейските ѝ съседи като Франция.

Все още високите нива на еврото на валутния пазар също оказват негативно влияние, посочва Sentix. От една страна, това води до отслабване на инфлационните рискове и до по-нисък риск за скорошно затягане на паричната и лихвена политика на ЕЦБ. От друга страна обаче, това също така влошава конкурентната позиция на експортна индустрия.

Институтът Sentix отбелязва, че икономиката на еврозоната се охлажда, но все още няма опасност от рецесия.

Според базираният във Франкфурт институт, влошаване на инвеститорските нагласи за четвърти пореден месец има и в рамките на Германия. Индексът на инвеститорското доверие във водещата европейска икономика се понижи през май до 23,5 пункта от 24,4 пункта през април, достигайки най-ниско ниво от септември 2016-а година насам. Индексът, измерващ бъдещите нагласи, стабилизира в априлското дъно от -7,8 пункта, докато индексът на текущата ситуация се понижава от 62,0 пункта до 59,8 пункта, достигайки най-ниско ниво от април 2017-а година.

"Икономиката на Германия продължава да процъфтява, но зенитът на нейната експанзия изглежда вече премина", посочи Манфред Хюбнер от института Sentix.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна