Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволци от туристическото дружество "Узана" се погрижиха за екопътеките край Габрово

Снимка: Мария Димитрова-Пишо

Туристи от местното дружество "Узана" за пореден път чистят екопътеки в района на Габрово. Освежаването на маркировката и подновяване на табелите също е част от работата им.

Пешеходните маршрути край Габрово привличат мнозина още щом гората започне да се раззеленява. Екопътеки свързват Габрово с предпочитаните за посещение от туристите Боженци и Трявна. Друга пътека преминава покрай укрепеното селище в местността Градище и води пешеходците към място с изглед към голяма част от Балкана и поречието на Янтра. Насладата обаче често помрачават отсечени гори в Стара планина, казват туристите от местното дружество:

"Турист беше сложил голяма табела надписана: "Тук беше тъмната гора". А на мястото на тъмната гора няма нищо. Как е станало това нещо? Бяха вековни дървета там, по пътя преди хижата".

Разораните горски пътища от камионите на дървосекачите и превръщането на пътеките в офроуд-маршрути са последствията, с които милеещите за природата не могат да се примирят:

нищожават всичко. Стават дълбоки ровове в планината, където не е имало такова нещо".

Десетки били сигналите, подадени от туристите от местното дружество "Узана" до институциите, отговорни за опазването на природата и горите.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна