Eмисия новини
от часа

Италия е на прага на предсрочни избори

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът Серджо Матарела обяви, че са се провалили и днешните консултации между политическите сили след парламентарните избори в началото на март. Матарела предложи правителство от технократи, но се очаква това да бъде отхвърлено от десния блок около националистическата формация Лигата и популистите от "5 звезди". 

Два месеца след парламентарните избори, победителите в тях движението „Пет звезди” и Дясната коалиция заедно с претърпелите неуспех демократи не можаха да стигнат до единомислие за съставяне на правителство, тъй като никой от тях няма мнозинство в парламента. 

 Президентът на страната Серджо Матарела предлага да се състави неутрално правителство с доверието на парламента, което  да реши до края на годината актуалните  икономически и политически проблеми за Италия. Ако във времето се намери единомислие между партиите, то това правителство ще подаде оставка и заменено от политическо. 

В случай, че не се направи нищо, Матарела предлага  нови избори през лятото или през есента, което за него не е най-добрият вариант. Лидерите на „Пет звезди” и „Лига” съответно Луиджи Ди Майо и Матео Салвини вече посочиха 8-и юли за изборен ден. 

Ситуацията е сложна и за първи път в  историята на Италия като Република може да се стигне до предсрочни избори без новоизбраната власт да е започнала своята дейност. 

Още от
В „банката“ в Белград любители на ракията могат да изберат ракия, да я сложат в бъчва, да я запечатат и тя да отлежи до 36 месеца, което може да увеличи стойността ѝ до 60%.

Сърбия отвори „банка“ за ракия

публикувано на 18.10.19 в 20:36