Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Енергийното развитие на Източното Средиземноморие разглеждат на среща на върха Кипър – Гърция – Израел

Лидерите на Кипър, Гърция и Израел ще дадат нов политически тласък и подкрепа на газопровода EastMed

Снимка: tekmormonitor.blogspot.com

Енергийното развитие на Източното Средиземноморие и възможностите за пренос на природен газ от региона за Европа са в центъра на провеждащата се днес в Никозия четвърта тристранна среща на върха Кипър – Гърция – Израел.

Срещите между президента на Кипър Никос Анастасиадис и премиерите на Гърция и Израел Алексис Ципрас и Бенямин Нетаняху се утвърдиха като важен механизъм за регионално геополитическо сътрудничество, за засилване на ролята на трите страни за сигурността и стабилността в конфликтния регион на Източното Средиземноморие.

В днешните си разговори те обсъждат сътрудничеството си в областта на енергетиката, високите технологии, комуникациите. Сред политическите аспекти на срещата са също така решаването на Кипърския въпрос и провокативните действия на Турция, мирният процес в Близкия изток и евро-средиземноморското сътрудничество.

Лидерите на Кипър, Гърция и Израел ще дадат нов политически тласък и подкрепа на газопровода EastMed. В Никозия днес ще бъде обсъден напредъкът по проекта и възможността за подписване на междуправителствен договор между трите страни до края на тази година за неговото изграждане. Газопроводът ще свърже източносредиземноморските газови находища на Израел и Кипър през Гърция (остров Крит и континенталната част) с Европа. България може да се включи в него чрез интерконектора с Гърция. Амбициозният проект е обявен от ЕС като „проект от общ интерес”, тъй като ще повиши енергийната сигурност на Общността, като осигури алтернативен маршрут и източник за доставките на газ за Европа, и по този начин намали зависимостта ѝ от Русия. Предвижда се мащабното газово трасе да е готово през 2025 г.

Сред големите енергийни проекти между трите страни е и изграждането на подводен електропровод и подводен оптичен кабел.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна