Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдийската колегия на ВСС ще излезе с позиция относно публикации с обиди към отделни съдии

Висш съдебен съвет
Снимка: БГНЕС

След двучасов дебат Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) реши, че ще излезе с позиция по публикации в две медии, в които се отправят обидни квалификации към отделни съдии. Мнозинството от съдебните кадровици обаче прецени, че въпросът не е спешен и си даде седмица за оформяне на становището.

Става дума за публикации в електронни сайтове. Едната коментира решение на Специализирания апелативен съд, променил мярката за неотклонение на задържан за реекспорт на лекарства, а втората - осъдителна присъда, заради негова публикация, оклеветила, според  Софийския районен съд, историка Емил Джасим.

С изключение на един от съдебните кадровици, останалите оцениха като "„грозни и обидни“ квалифициращите съответните магистрати изрази в материалите. И принципно им казаха, че са недопустими. След това започваха споровете затова - как да изглежда и цялостно тази позиция.

От обсъждане на конкретните интернет- публикации дискусията преля в предложение за изработване на модел на поведение на ВСС в  подобни кризисни ситуации и даже за създаването на специална медийна комисия. Имаше и спорове за това - трябва ли съдебните кадровици да реагират на всеки материал, коментиращ конкретен съдебен акт. Стигна се дори до предложения за законодателни промени, с които да се предвидят имуществени санкции за медиите, които не спазват Етичния кодекс на българските медии и не го припознават.

Официалният текст ще се пише до следващото редовно заседание, защото, според мнозинството, в публикациите няма нищо извънредно, което да налага свикването на извънредно.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна