Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп изтегли САЩ от международното ядрено споразумение с Иран

Европейският съюз съжалява, Израел подкрепя решението на американския президент

| обновено на 09.05.18 в 08:56
Подписаният меморандум, с който Доналд Тръмп извади САЩ от международния план за действия за иранската ядрена програма
Снимка: ЕПА/БГНЕС

САЩ ще излязат от международното споразумение за ограничение на ядрената програма на Иран и ще възстановят санкциите си върху ислямската република. Това обяви американският президент Доналд Тръмп в специално обръщение, преди да подпише меморандум по въпроса. 

"Днес обявявам, че САЩ ще се изтеглят от иранската ядрена сделка. Още днес ще подпиша президентски меморандум за възстановяване на американските ядрени санкции срещу иранския режим. Америка няма да позволи да бъде заложник на ядрено изнудване. Няма да позволим американските градове да бъдат застрашени от унищожение. Няма да позволим на режим, който обявява "Смърт на Америка", да има достъп до най-смъртоносното оръжие в света", заяви Тръмп.

Според американския президент страната му разполага с неопровержими доказателства, че Иран лъже и продължава разработките си с обогатен уран, а съвместният план за действие е бил поначало погрешен:

"Миналата седмица Израел публикува дълго прикривани от Иран разузнавателни документи. Те категорично показват стремежа на иранския режим да разработи ядрени оръжия. Това беше ужасно, едностранно споразумение, което никога не трябваше да бъде сключвано. То не донесе спокойствие и мир, и никога няма да го стори".

Доналд Тръмп повтори и аргументите си, че Иран използва икономическия си растеж след споразумението, за да дестабилизира Близкия изток, както и че Техеран не спира тестовете на балистични ракети.

По време на анонса Тръмп заяви, че се подготвя за срещата си със севернокорейския лидер Ким Чен-ун и по същия начин САЩ ще работят с партньорите си за елиминиране на иранската ядрена заплаха.

Реакцията на Европа

През изминалите седмици Франция, Германия и Великобритания се опитаха да убедят американския президент да остави страната си в споразумението.

Върховният представител по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини изрази съжаление заради решението на президента Доналд Тръмп да оттегли САЩ от ядреното споразумение с Иран. Тя обаче добави, че ЕС е решен да опази сделката. Могерини направи изявлението от Рим, където е на посещение в момента:

"Европейският съюз съжалява за днешното изявление на президента на Съединените щати по ядрената сделка с Иран. Ако САЩ преосмислят позицията си, ние ще приветстваме това. Те остават нашите най-близки приятели и партньори и разбира се, ние ще продължим да работим заедно по много други въпроси. Както много пъти обаче сме казвали, ядреното споразумение не е двустранно и нито една от участничките в него не може да го приключи едностранно".

"Споразумението е резултат от 12-годишна дипломация, то работи и постига целите си – да гарантира, че Иран не произвежда ядрени оръжия", бе категорична Могерини. ЕС е решен да го опази, заяви тя и се обърна към иранския народ с думите:

"Не позволявайте на никого да унищожи споразумението. Това е едно от най-големите постижения на дипломацията и ние постигнахме това заедно. То показва, че решенията "печеливш – печеливш" са възможни чрез диалог, ангажираност и постоянство, както и че обща основа може да се намери дори когато позициите и интересите са различни, както и че уважението може да бъде универсален език. Тази сделка принадлежи на всеки един от нас. Придържайте се към вашите ангажименти и ние ще се придържаме към нашите. И така заедно с останалата част от международната общност ние ще опазим това ядрено споразумение".

"Срещу политиката на Доналд Тръмп по сделката с Иран ще изправим единен европейски подход", написа в Туитър председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Той уточнява, че лидерите на ЕС ще обсъдят и решението на американския президент, и иранското споразумение на срещата на върха в София през следващата седмица.

Председателят на групата на Европейската народна партия в Европейския парламент Манфред Вебер определи решението на президента Доналд Тръмп като "стратегическа грешка". "Европа застава зад дипломацията и договорите и срещу ескалацията. Ние ще продължим с балансирания ни подход към Иран, без да си затваряме очите пред въпроси, които остават проблемни", написа Вебер в Туитър.

Партията на европейските социалисти изрази дълбоко съжаление от оттеглянето на САЩ от ядреното споразумение с Иран. Председателят на ПЕС Сергей Станишев определи като "изключително тревожен фактът, че глобалната стабилност е в ръцете на човек, който непрекъснато ревизира американските позиции по различни международни споразумения". Европейските социалисти призовават Иран и другите страни в споразумението да продължат да се придържат към неговите основни принципи.

Междувременно стана ясно, че лидерите на ЕС ще обсъдят решението на Вашингтон на срещата на високо равнище ЕС – Западни Балкани в София на 17-и май. Това обяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Реакцията на Турция

Според Турция американското решение ще доведе до нестабилност и нови конфликти.

Израел подкрепи решението на Доналд Тръмп

Израелският премиер Бенямин Нетаняху нарече решението на Тръмп "смело". Израелската армия е в повишена готовност заради опасенията от евентуално нападение на ирански сили от сирийска територия срещу окупираната от Израел част от Голанските възвишения, предадоха световните информационни агенции. Израелската армия е разположила отбранителни системи в района и е поискала от местните власти да подготвят противоракетните убежища, съобщава ДПА.

Русия е разочарована

Руското външно министерство изрази "дълбоко разочерование" от решението на Доналд Тръмп и увери, че ще продължи да развива активно двустранните си връзки с Техеран.

ООН призова останалите страни по споразумението да го спазват
Американският посланик в ООН Ники Хейли определи решението на Тръмп като "правилно". Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш обаче призова останалите страни по сделката да я спазват.

Иран търси диалог, за да реши дали да остане страна в сделката

Иранският президент Хасан Рохани заяви, че иска да разговаря с Европейския съюз, Китай и Русия, за да реши дали Техеран има интерес да остане страна по споразумението:

"Наредих на външното министерство да преговаря със страните от ЕС, Китай и Русия през следващите седмици. Ако в края на този кратък период заключим, че можем да се облагодетелстваме от сделката със съдействието на всички страни, тя ще остане". 

Преди анонса на Тръмп иранското правителство обяви изтеглянето на САЩ от ядреното споразумение като грешка. Определението даде иранският външен министър Мохамед Зариф. По думите му, след като разваля "международно постижение", Тръмп трябва да е готов на по-късен етап "да приеме правата на иранците при по-лоша ситуация".

Съвместният план беше приет преди три години

Съвместният план за действие, с който Иран ограничи ядрената си програма, беше приет през 2015 година. Според Доналд Тръмп в сегашния си вариант планът не е добър, защото позволява на Техеран да продължава опити с балистични ракети и да дестабилизира обстановката в Близкия изток. Той настоява за промени в споразумението, каквито Техеран отказва да дискутира.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна