Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адвокатите на подсъдимите за КТБ поискаха да се прочете обвинителният акт от 5 000 страници

Шефът на спецпрокуратурата: Умишлено бавят процеса

| обновено на 09.05.18 в 19:15
Снимка: БГНЕС

Мегапроцесът за източването на Корпоративна търговска банка започна по същество с обвинения в натиск над свидетели и с адвокатско настояване в съдебната зала да прозвучи целия обвинителен акт, уличаващ Цветан Василев и още 17 души в присвояване на близо 3 милиарда лева от фалирала през 2014 година банка.
От държавното обвинение заподозряха защитниците, че искат да прозвучи всеки лист, за да бавят процеса и увериха, че цялата структура е мобилизирана, за да издържи на четенето. Защитата пък се осъмниха, че многолистният обвинителен акт е резултат от лоша работа...но в името на обществото било добре да се чуе в пълнота. Съдът пък за малко да остави за десетки съдебни заседания напред подсъдими, без Цветан Василев, срещу когото делото се води задочно, адвокати -  упълномощени и служебни и журналисти, на крака, след като съдия Виржиния Петрова заяви:
"Четем обвинителен акт - това е една от най-тържествените части в един съдебен процес, ако обичате, прави.". До това все пак не се стигна, а  напрежението от съдебната зала се премести в съдебни коридор, където  прокурор Иван Гешев обвини адвокатите в спорна защитна стратегия:
"Използват се законни, полузаконни, незаконни способи. В България тези неща се случват по повечето дела с интерес, но тук ще се случат по-масирано, защото интересът е много по-голям"
Прокуратурата предложи на защитниците просто да се запише в протокола, че диспозитивът е прочетен, а те отказаха. Съдът се опита да ги разколебае, обявявайки, че четенето е тържествена процедура и затова трябва през цялото време да са прави. В крайна сметка четеното започна, а на присъстващите беше разрешено да седнат:

"Прокуратурата си е създала организация и ние сме заменими, цялата прокуратура ще участва и ще чете. Нямаме проблем, да видим кой ще издържи. Това е съзнателно бавене на процеса", заяви Иван Гешев.

Според защитата, обаче Наказателно-процесуалният кодекс не дава възможност за преценка, т.е. целият диспозитив трябва да бъде прочетен. По груби изчисления това ще отнеме около 160 часа, което е почти 20 следващи съдебни заседания.

"Това си го пише в закона. Защо ние да искаме да го бавим", коментира адв. Христо Ботев.

"Гешев кога е бил на другите ни дела, че да знае, а пък и за прокуратурата е полезно човек като напише нещо, после трябва да си го прочете все пак. Проблемът е на прокуратурата, определено, в начина, по който е изписан обвинителният акт", допълни Константин Симеонов.

Според неофициални прогнози първите разпити по мегаделото КТБ могат да започнат едва в края на октомври. 

Иван Гешев коментира това като опит за шиканиране на процеса от страна на адвокатите. Той отправи още едно обвинение към защитниците по делото - че натискали с пари и други средства свидетели, за да оттеглят показанията си срещу Цветан Василев.  Без за споменава имена, Гешев съобщи за обвинение срещу адвокат, който по указание на Василев и срещу 200 000 лева, трябвало да "профилактира" прокурорския свидетел Бисер Лазов. 

Заподозреният защитник - Лазар  Карадалиев, неглижира твърденията на Гешев с думите:

"Това са поредните тъпотии на г-н Тешев". 

Защитниците пък заподозряха прокуратурата в опит да скрие определени  свидетели от тях под предтекст, че са застрашени и не трябва да бъдат разпитвани в съдебната зала. 


Сред подсъдимите по делото са банкерът Цветан Василев, който е на съд задочно, двама бивши подуправители на БНБ, представители на управата на КТБ, счетоводители и одитори. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна