Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕБВР обмисля да разшири дейността си в Сирия, Либия и Алжир

Европейската банка за възстановяване и развитие обмисля да разшири дейността си за подпомагане на Сирия, Либия и Алжир. Това съобщи президентът на банката Сума Чакрабарти на заключителната пресконференция за 27-та годишна среща на институцията, която тази година се провежда в Йордания. Чакрабарти е категоричен, че банката няма да се изтегли от Русия или Украйна.

Основният критерий, по който са подбрани трите държави, е географският принцип и региона, в който Европейската банка за възстановяване и развитие оперира, обясни президентът й Сума Чакрабарти:

"Първо, по отношение на Сирия, мисля, че ние не говорим за сегашния момент и то в никакъв случай. Преди да се правят конкретни стъпки, трябва да има мирно споразумение. Сега е важно да се подкрепят страните около Сирия, каквато е Йордания. В това отношение имаме много хубави истории, които да разкажем. "

Чакрабарти потвърди готовността на банката за развитие да участва в проекти за подпомагане на бежанците:

"В случая на Алжир и Либия. Те са много подходящи заради географското си положение. Двете страни обаче още не са подали апликационна форма. Всъщност Либия вече веднъж подаде и беше одобрена, но след това се стигна до гражданската война и нещата не бяха завършени. "

Председателят на Борда на гуверьорите на банката Имад Наджиб Фахури допълни, че подробности ще бъдат представени догодина

"И от тази перспектива ще бъде взето решението дали да се даде зелена светлина на възможностите за разширяване на банковите операции в други държави. Тогава ще бъдат ясни и критериите." 

Следащата годишна среща на Европейската банка за възстановяване и развитие ще е в Сараево. 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна