Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ и БСП ще подкрепят променитe в Закона за хазарта, предложени от Валери Симеонов

| обновено на 10.05.18 в 13:05
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ няма да подкрепи законодателната инициатива на вицепремиера Валери Симеонов за либерализиране на забраната за пушене в заведенията. Това обяви председателят на групата на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов. Обещана е обаче подкрепа за ограничаването на рекламата за хазартните игри.

Срещата на вицепремиера по икономическата и демографската политика Симеонов с парламентарното ръководство на ГЕРБ продължи малко повече от час. След нея стана ясно, че ГЕРБ ще подкрепят законодателните промени, инициирани от Симеонов в Закона за хазарта, за да се спре агресивната реклама на хазартни игри в медиите:

„Действително в момента става като една епидемия и заразяване на подрастващите и на хора, които са с по-нисък социален статус“, подчерта Цветанов и съобщи, че е положителна нагласата на ГЕРБ и за въвеждане на таксата за апартхотелите, които са извън данъчното облагане.

„За да можем от първи януари 2019 година евентуално да направим тези промени, които да обхванат този сектор, който към настоящия момент не е обхванат от данъчната система“.

Вицепремиерът Симеонов ще обсъди в работна група и предложенията си за регулиране на режима на преместваемите обекти след като съществуват редица случаи, в които масивни постройки на заведения и дискотеки се регистрират като преместваеми. ГЕРБ категорично няма да подкрепят либерализиране на режима на пушене в заведенията, заяви Цветанов.

„Защото само преди шест години ние сме били вносители на този законопроект и смятам, че вече получава съответния ефект“.

В същото време вицепремиерът Валери Симеонов подчерта, че няма да се откаже от тази своя идея и ще търси друга парламентарна подкрепа извън тази на партия ГЕРБ.

„Мило ми е здравето на хората. Мога да ви отвърна с контравъпрос: „На вас мило ли ви е здравето на хората, след като виждате, че масово се нарушава закона и че няма къде да влезеш без да минеш през найлоновия аквариум, в който да се опушиш“. Има проверки, само че резултатите ги виждате какви са“.

И БСП ще подкрепи  промените в Закона за хазарта, потвърди Симеонов след среща с лидера на социалистите Корнелия Нинова: 

"Втора голяма парламентарна група подкрепя Закона за хазарта, което означава, че има достатъчно категорична позиция не само в обществото, но и сред политическите среди, което е добре. Има шанс този закон да мине. По закона за тютюнопшунето, ще им трябва още време да го обсъди групата. Същото се отнася и за закона за устройство на територията и закона за местните данъци и такси. За осветляването на така наречените парк хотели в туристическият бранш, също ще получим отговор малко по- късно".

Корнелия Нинова обаче е категорична, че срещата с Валери Симеонов не променя позицията на БСП за оставка на правителството. Тя коментира, че правителството не спазва принципите на парламентарната държава.

"Всяка партия в управляващото мнозинство тръгва със самостоятелни законодателни големи програми и търси плаващи мнозинства. Това е нова ситуация! Понеже помежду си не могат да получат това мнозинство, с което започна парламента, и което е нормалното, логичното, става нещо различно. Преди ВМРО, а сега НФСБ тръгват със собствени проекти, които очевидно не срещат подкрепа в управляващото мнозинство".

Лидерът на БСП не изключи вариант да се проведат разговори и с парламентарната група на ДПС по четирите законопроекта на Валери Симеонов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна