Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежение на италианския дългов пазар, след като Берлускони се отказа от коалиционните преговори

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Доходността на италианските държавни облигации се повиши към 7-седмични върхове в началото на търговията в четвъртък поради засилващи се очаквания, че антисистемните партии, защитаващи политиките на фискални стимули, биха могли да поемат управлението на третата по сила икономика в еврозоната, съобщава Ройтерс.

В седмиците след изборите в Италия през март антисистемното движение "Пет звезди" настояваше, че е готово да формира управляваща коалиция с антиимигрантската "Лига", но не и със съюзника на крайно дясна партия в лицето на бившия премиер Силвио Берлускони.

Берлускони обаче обяви в сряда вечерта, че се оттегля от коалиционните преговори, приемайки искането на движението "Пет звезди", че неговата партия "Форца Италия" няма да участва в следващото правителство.

"Фактът, че Берлускони е аут, предполага, че формирането на антисистемно правителство е с една стъпка по-близо до реалността и докато и двете антисистемни партии има различия, те са обединени в поне едно нещо: повече фискални стимули", заяви за Ройтерс Антоан Буве, стратег в банката Mizuho в Лондон.

Шансовете за формиране на подобна антиевропейска управляваща коалиция в Италия сякаш се засилват и с оглед на информация, че италианският президент Серджио Матарела може да даде повече време на движението "Пет звезди" и на партията "Лига" за провеждането на преговори. Двете партии поискаха от Матарела поне още 24 часа, за да се опитата да формират коалиционно правителство.

Опасенията за подобна коалиция провокират нови продажби на италиански дългови книжа по време на търговията в четвъртък, което води до повишаване на тяхната доходност с оглед, че тя е обратно пропорционална на цените на държавните облигации.

Доходността на 10-годишните италиански облигации нараства с 6 базисни пункта към 7-седмичен връх от 1,94%, като в същото време лихвеният спред между тези и аналогичните германски книжа се разширява към 6-седмичен връх от 138 базисни пункта (доходността на италианските книжа е с 1,38% по-висока от тази на германските). Доходността на краткосрочните двугодишни италиански книжа пък се повишава с 3 пункта към двумесечен връх от -0,13%, а спредът с германските двугодишни книжа - до 6-седмичен връх от 206 базисни пункта.

Въпреки че правителство, ръководено от движението "Пет звезди", може и да не е идеалното решение за финансовите пазари, стратезите на банката Morgan Stanley обаче отбелязват, че по-силно покачване на напрежението на италианския дългов пазар може да бъде факт, само ако формирането на антисистемна управляваща коалиция доведе до рязко увеличаване на емитирането на нов италиански дълг (на нови облигации), за да се финансират плановете за повече фискални стимули.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна