Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зелена светлина за излизането на Гърция от международната финансова спасителна програма

Излизането на Гърция от спасителната програма, създадена преди години от еврозоната и Международния валутен фонд, ще продължи през август, посочи в петък министърът на финансите на Люксембург - Пиер Грамена, съобщава Ройтерс.

Пиер Грамена е един от 19-те финансови министри от еврозоната, които ще се срещнат следващия месец, за да изработят план за Гърция за след края на спасителната програма, като властите в Атина се надяват този план да включва значително облекчаване на държавния дълг след осем години на почти постоянна криза в страната.

Планът може да затвори ключова глава в историята на единния валутен блок, която на различни етапи заплашваше целия европроект.

Говорейки в петък за агенция Ройтерс след годишната среща на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), Пиер Грамена заяви, че Гърция е изпълнила всички искания на нейните кредитори с оглед на поредицата от реформи, извършени през последните години.

"Икономиката на страната расте задоволително, а "първичният излишък" на гръцкия бюджет е по-висок от и без това много високият праг, който беше определен от международните кредитори", отбеляза той. Според него "всички светлини са зелени" относно приключването на тази трудна глава в историята на Гърция и на цялата еврозона.

Финансовият министър на Люксембург добави, че дълговото облекчение ще трябва да се използва като стимул за поддържане на Атина в съответствие с програмата за икономическо възстановяване.

"Винаги се е смятало, че трябва да се направи нещо по отношение на облекчаването на дълга на Гърция. Има много начини да се направи това и все още не е взето решение, но принципът е договорен", каза Грамена.

Според него еврозоната също така се надява да се постигне съгласие за редица по-всеобхватни мерки, свързани със засилване на системите за борба с кризата на предстоящата среща на върха през юни. "Едно от нещата по които има консенсус, е засилването на ролята на Европейския механизъм за стабилност (спасителния фонд на еврозоната), макар че все още не е ясно колко да укрепим неговата роля", посочи Пиер Грамена.

"Второто нещо върху което може да има консенсус е Единния банков механизъм за намиране на решение (SRM)", отбеляза той, визирайки фонда за спасяване или ликвидиране на закъсалите банки в еврозоната.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени