Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

21-годишен мъж отне живот и рани четирима с нож тази нощ в Париж

| обновено на 13.05.18 в 11:54
Снимка: БТА

21-годишен младеж от чеченски произход, с френско и руско гражданство, е извършителят на снощното терористично нападение с нож  в Париж. Според последната информация той е бил под наблюдението на специалните служби заради подозрения в радикални възгледи, но няма съдебно минало. Полицията е арестувала родителите му и разследва обкръжението му.

Нападателят се е придвижил с метрото до оживения и пълен с туристи квартал около парижката опера, преди да атакува минувачите и да рани петима, единия от които смъртоносно. Той е заплашил със смърт и дошлите на място полицаи, които го застрелват след неуспешен опит да го неутрализират с електрошок.

Бързата намеса на полицията е предотвратила още по-кръвопролитен сценарий, уточни парижкият прокурор Франсоа Моленс.

"До този момент имаме информация, че свидетели са чули мъжът да вика "Алах е велик ". Случаят е поет вече от антитерористичното звено към парижката прокуратура", добави той.

Малко след атаката "Ислямска държава" пое отговорност за случилото се и обяви, че извършителят е техен "войник".

"Видях как екипите се погрижиха за ранена жена, която разбрах, че е била намушкана. Имаше много кръв, но всички реагираха много бързо. Жената беше в съзнание, дори каза нещо, но точно тогава чухме в далечината изстрели. Имаше много полиция и разбрахме, че нападателят е бил неутрализиран от тях", разказа пред Ройтерс очевидец на атаката, която се разглежда като терористично нападение.

Стотици хора останаха задълго блокирани в квартала, преди да бъдат евакуирани от мястото на драмата, където цяла нощ съдебната полиция разследва случая.

"Всички мои мисли са с жертвите и ранените в атаката", написа в Туитър френският президент Еманюел Макрон, както и подчерта че "Франция плаща още веднъж цената на кръвта, но няма да отстъпи нито крачка пред враговете на свободата".

Френският вътрешен министър Жерар Коломб свика извънредно заседание във връзка с нападението. Това е поредният изолиран терористичен акт, признат от Ислямска държава, месец и половина след  нападението в Треб и Каркасон, при което загинаха четирима души.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна