Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестиращи ловчанлии блокираха за час движението по пътя София - Варна

Продължават протестите в защита на болницата в Ловеч

| обновено на 13.05.18 в 19:12
Снимка: Пламен Христов, БНР

Медици и жители на Ловеч излязоха на пореден протест заради неясното бъдеще на местната болница и опасността тя да бъде затворена заради тежкото финансово състояние и продължаващото напускане на специалисти. В 17.00 часа - както бяха планирали, протестиращите блокираха движението по главния път София - Варна в района на пътен възел Абланица. Движението се освобождаваше през десет минути, а в 18.00 часа блокадата беше вдигната.  Демонстрантите бяха разпънали огромен транспарант на главния път с призив: "Спасете болницата в Ловеч, не ни обричайте на смърт!".

Протестиращите - сред тях са и лекари, и жители на Ловеч, продължават да настояват държавата да предприеме спешни мерки за спасяване на болницата, а премиерът Бойко Борисов да дойде в града и да обсъди с медиците, с жителите и с общинските съветници оздравителен план за лечебното заведение.

Протестиращите настояват също прокуратурата най-сетне да осветли скандалните договори, чрез които е източено лечебното заведение  и на виновниците да бъде потърсена отговорност:

"Бойко Борисов да дойде в Ловеч, да седне да на кръгла маса с лекари, с общественост, с общински съветници  и да извадят оздравителен план, който да бъде обсъден с лекарите от болницата".

"Разочаровани сме просто от управляващите"; "Не може да се живее от тегло!"; "Трябва да ни се чуят исканията!"; "Не може да умираме по пътя за Плевен и за Троян!"; "Да хванат престъпниците!"; "В този град има малки деца, има възрастни хора!"; "Ще легнем на пътя" -  бяха екзалтираните думи на протестиращите, казани пред микрофона на БНР.

На протеста пристигна и областният управител на Ловеч Георги Терзийски: "Аз съм тук, защото искам Ловешката болница да я има", каза Терзийски.

Ловчанлии са категорични, че протестите ще продължат.

Снимка

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени