Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възможно е да има санкции за европейски компании с делови отношения с Иран

Това потвърди съветникът на американския президент по националната сигурност Джон Болтън, въпреки протестите на европейски дипломати от последните дни

Решението на Тръмп от вторник да оттегли САЩ от споразумението за ядрената програма обезпокои европейските съюзници, хвърли сянка на несигурност върху световните доставки на петрол и повиши риска от конфликт в Близкия изток.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейски компании, инвестиращи в Иран, може да бъдат подложени на санкции от Съединените щати, които се отказаха от споразумението за ограничаване на иранската ядрена програма. Това потвърди съветникът на американския президент по националната сигурност Джон Болтън въпреки протестите на европейски дипломати от последните дни. 

"Дали ще бъдат налагани санкции на страни от ЕС, зависи от поведението на други правителства", каза Болтън в интервю за Си Ен Ен, и добави: "Аз мисля, че въпросът тук е: "Какво ще направят европейците?". Ако видят, че не е в техен интерес да продължат да спазват споразумението, ще трябва да наблюдаваме какво ще направят иранците. Те биха искали то да остане в сила. Смятам, че европейците в крайна сметка ще разберат, че е в техен интерес да се присъединят към нас", каза Болтън.

По-рано Франция заклейми решението на Вашингтон да възобнови санкциите срещу Техеран, а Великобритания призова Съединените щати да не пречат на изпълнението на ядреното споразумение.

Пред Фокс Нюз днес американският държавен секретар Майк Помпео заяви, че ще работи с Евросъюза за нова сделка с Иран: "Оттеглянето на САЩ от споразумението не бе насочено срещу европейците. В краткото време, след като станах държавен секретар, работих усилено, за да поправя споразумението, но не успях да постигна съгласие с партньорите ни от Франция, Великобритания и Германия. Надявам се, че през следващите дни и седмици ще съумеем да постигнем такова споразумение, което наистина работи – което наистина пази света от вредното поведение на Иран. Не само от ядрената им програма, но също така от ракетите и от вредното им поведение", посочи Помпео. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени