Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриват новото американско посолство в Йерусалим

Председателят на иранския парламент: Преместването на американското посолство от Тел Авив в Ерусалим ще разпали напрежение в Близкия изток

| обновено на 14.05.18 в 12:50
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Йерусалим се открива новото американско посолство в Израел. Това става шест месеца след като президентът Доналд Тръмп призна градa за столица на израелската държава. Очаква се на откриването да присъстват около 800 гости. 

Израелското правителство посрещна решението с категорично одобрение, а палестинците, които искат източната част на Йерусалим за столица на бъдещата си държава, реагираха гневно и с протести. 
Общото събрание на ООН гласува с огромно мнозинство резолюция, критикуваща американския ход.
Доналд Тръмп, който бе заявил по-рано, че би искал да присъства на откриването, ще направи изявление по видеоконферентна връзка. Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху призова останалите страни да последват примера на САЩ и да преместят своите посолства. 
По случай днешното откриване на американската дипломатическа мисия, улиците на Йерусалим са украсени с цветни лехи с дизайна на американското знаме и плакати с текст: "Тръмп направи Израел отново велик".
На снощния прием имаше пратеници от Гватемала и Парагвай, които ще открият свои посолства в Йерусалим по-късно този месец. Присъстваха също така представители от Унгария, Румъния и Чехия, но нито един от западните страни от ЕС, което говори за разрив в блока относно хода на Тръмп за Йерусалим, отбелязва Асошиейтед прес. 
Преместването на американското посолство от Тел Авив в Йерусалим ще разпали напрежение в Близкия изток, предупреди председателят на иранския парламент Али Лариджани, цитиран от Асошиейтед прес. Лариджани призова мюсюлманските страни да вземат в отговор по-сериозни ответни мерки. В сряда Арабската лига свиква извънредна среща във връзка с решението на САЩ да преместят посолството си в Йерусалим. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени