Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ясни са победителите в международния конкурс за рисунка в Монтана

7
Рисунка на Рая Недевска от Севлиево
Снимка: Община Монтана

Рая Недевска на 6 години от Севлиево, и 10-годишният Себастиян Калея Янув от ромското село Яровница – Словакия, са победители в първа възрастова група в Международния конкурс за детска рисунка „Тъпан бие, хоро се вие”, организиран от Община Монтана, съобщават от общинската администрация. При участниците на възраст от 12 до 15 г. на първо място бяха класирани Нанси Пламенова Николова от Дупница и Андрий Билоножко от Кривий риг – Украйна.


Вторите награди в творческото състезание, което е съпътстващо събитие на Празниците на духовите оркестри „Дико Илиев”, се присъждат на Мартин Йовчев Шапков (7 г.) от Търговище,  Никол Ноои Йеан Лим  (6 г.) от Ялан Ангсана – Малайзия, Симона Пламенова Вълчева (12 г.) от Ловеч, и Олга Вербицкас (12 г.) от гр. Биробиджан – Еврейска автономна област – Русия.


Рисунките на Вяра Пламенова Пенчева (8 г.) от Габрово и Джулия Амариутей (6 г.) от Фошкани – Румъния, Магдалена Тонева Тонева (12 г.) от Монтана, и Косар Язданпараст (14 г.) от Техеран – Иран, бяха класирани на трето място.


Грамота и малката пластика, която е символ на Дико-Илиевите празници, ще бъде връчена на призьорите от кмета Златко Живков на тържественото им откриване.  Те ще бъдат специални гости на Монтана по време на фестивала от 8 до 10 юни.


Още 60 млади художници ще получат поощрителни награди – грамота и право да участват в изложбата от конкурса. Тя ще бъде открита в 11 ч. на 8 юни. Сред творбите, подредени в експозиционна зала „Кутловица”, ще бъдат и рисунките на три момичета от Монтана - Магдалена Иванова, Гергана Петкова и Йоана Динчева.


Общо 2011 творби на деца от 34 различни народности пристигнаха на адреса на Община Монтана. За първи път се включиха млади таланти от Бангладеш, Гърция, Македония, Малайзия, Англия, Тайван, Удмуртия (Руска Федерация). Сред творбите преобладаваха фигуралните композиции, но не липсваха портрети и натюрморти. Използваните техники бяха живописни (акварел, темпера, маслен пастел, цветен молив), графични (молив, туш, пастел, печатни техники), приложни (батик, рисувана коприна); смесени (колаж, гваш /акварел и темпер/, апликация, кредов картон).



Сред колекциите се откроиха 20 школи. Истинска сензация с художественото си ниво и използваната уникална смесена техника предизвикаха рисунките, пристигнали от град Биробиджа́н - административен център на Еврейската автономна област в Далечния Изток на Русия. Най-многобройна отново бе колекцията на KANOON – Институт за развитие на децата и младежите от Техеран – Иран. Бяха наградени школи от Унгария, Хърватия, Узбекистан, Казахстан, Хонконг, Украйна, Турция, Тайланд, Русия, Полша, Молдова. Голяма част от тях са специализирани училища по изобразително изкуство. 


Председател на журито на Международния конкурс за детска рисунка „Тъпан бие, хоро се вие” бе проф. Бисера Вълева – преподавател в Софийския университет и Националната художествена академия. Заедно с нея оценяваха изявени арт педагози от Монтана Рени Петрова, Петър Григоров, Сияна Миланова. Като представител на Общината като организатор на конкурса в комисията бе включена Нели Василева.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна