Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът поскъпва с 1% към нови три и половина годишни върхове

След няколко дни на консолидация, цените на петрола удариха нови три и половина годишни върхове по време на търговията във вторник на фона на планираните от САЩ нови икономически санкции спрямо Иран, които биха довели до още по-сериозно затягане на предлагането на световните петролни пазари.

Фючърсите на петрола сорт брент с доставка през юли нарастват с около 1% към 79 долара за барел, след като по-рано през деня поскъпнаха за кратко до нов рекорден връх от ноември 2014-а година насам около 79,22 долара за барел.

Юнските фючърси на американския лек суров петрол пък поскъпват с 0,8% към 71,69 долара за барел, доближавайки техния три и половина годишен връх около 71,89 долара, който беше ударен за кратко по време на търговията на 10-ти май.

Подкрепа за това поредно възходящо движение оказва последен доклад на ОПЕК в който картелът намали своите прогнози за глобалното петролно производство. Това беше интерпретирано от инвеститорите като сигнал, че ОПЕК ще продължават да спазват действащото от началото на 2017-а година споразумение за съкращаване на добивите въпреки реалната опасност за сериозно намаляване на износа на ирански петрол след влизането в сила на новите икономически санкции на САЩ спрямо Техеран.

Според оценка на ОПЕК, петролните складови запаси в световен план вече са с едва 9 млн. барела на техните осреднени нива през последните пет години, като в същото време картелът прогнозира по-добро от досега очакваното нарастване на потреблението на петрол през настоящата година. Трябва да се има предвид, че през януари 2017-а година, когато влезе в сила споразумението на ОПЕК с други важни производители като Русия за ограничаване на производството, световните складови запаси на суров петрол бяха с около 340 млн. барела над техните петгодишни осреднени нива.

Дали новото силно поскъпване на черното злато ще остане в сила и през следващите дни на търговия ще зависи от предстоящите късно тази вечер данни на Американския петролен институт (API) и от утрешните официални данни на Енергийната информационна администрация (EIA) за седмичните петролни складови запаси в САЩ. Междувременно EIA посочи в понеделник, че очаква шистовото петролопроизводство в САЩ да нарасна през юни с около 145 хил. барела до рекордните 7,18 млн. барела на ден.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна