Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо свиване на японската икономика в началото на годината

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Икономиката на Япония се сви изненадващо през първото тримесечие на годината за пръв път от девет тримесечия насам, преустановявайки по този начин най-продължителната си експанзия след периода между второто тримесечие на 1986 година и началото на 1989 година.

Брутният вътрешен продукт се понижи с 0,2% спрямо последното тримесечие на 2017 година, когато японската икономика нарасна с 0,1% (солидна низходяща ревизия от предишна оценка за растеж от 0,4%), докато очакванията на финансовите пазари бяха за нулев растеж.

На сезонно коригирана годишна база БВП на Япония се сви през първото тримесечие с цели 0,6% при прогноза за доста по-сдържано понижение с 0,1% след експанзия с 0,6% в края на миналата година (здрава низходяща ревизия от предишна оценка за растеж с 1,6%).

Мнозинството икономисти предполагат, че това свиване на икономиката е само временно, но допълват, че има риск провокираното от САЩ търговско напрежение в световен план да навреди на износа и да постави под въпрос очаквания от тях нов подем на японската икономика.

Негативно влияние върху БВП оказва понижението на капиталовите разходи с 0,1% след техен растеж с 0,6% през последните три месеца на 2017 година (низходяща ревизия от ръст с 1,0%), като това представлява първо влошаване на бизнес инвестициите от година и половина насам.

Потребителските разходи през първото тримесечие на настоящата година останаха на нивото от края на миналата година, когато те се повишиха с 0,2% (низходяща ревизия от повишение с 0,5%).

Външното търсене (износа минус вноса) добави едва 0,1% към БВП на Япония в началото на годината, тъй като вносът се забави по-силно, отколкото износът.

Днешните разочароващо слаби данни за представянето на японската икономика през първото тримесечие на годината и солидната низходяща ревизия на данните за предходното тримесечие представляват сериозен удар върху провежданата от премиера на страната Шиндзо Абе политика в подкрепа на растежа, известна като "Абеномика". Тези данни вероятно ще намалят допълнително и без това малките шансове за скорошен отказ на Японската централна банка от нейната прекалено стимулираща парична и лихвена политика. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна