Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заев: Гърция и Македония са на много напреднал етап в преговорите за името

Снимка: БГНЕС

В София македонският премиер Зоран Заев заяви, че Гърция и Македония са на много напреднал етап в преговорите за името на Македония.  
Заев посочи, че над 75% от македонските граждани подкрепят интеграцията към Европейския съюз и НАТО:
"Нашата амбиция е да се присъединим към НАТО и да получим покана за преговори с ЕС през 2018-а. И политически, и институционално сме готови за това. Прилагаме условията, поставени от ЕС през 2014-а и 2015-а. Заслужаваме индивидуална оценка. За Македония евроатлантическата интеграция означава консолидиране на политическите реформи, стимул за икономически растеж. През 2017-а година направихме квантов скок в демократичните реформи. Вътрешнополитически успяхме да подобрим отношенията си с опозицията. Поддържаме и добри отношения с държавите от Западните Балкани. Ако бъдещето на ЕС и НАТО е несигурно, за Македония и региона би имало негативни последици. Това е урокът, който учим. По-малко вътрешна кохезия увеличава национализма. Увеличава се негативното влияние от трети страни. Балканите имаха трудно минало. Но, ние сме създателите на нашето бъдеще. Отговорността е наша. Времето е сега. "

Думи на Зоран Заев на международна конференция на тема "Демокрация, която дава резултати“, организирана от неправителствени организации.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна