Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разходите на САЩ за борба с международния тероризъм достигнаха 2,8 трлн. долара

Снимка: БГНЕС

САЩ са изразходвали около 2,8 трлн. за борбата срещу тероризма в годините след терористичните атентати от 11-ти септември 2001-а година, според проучване, публикувано в сряда и цитирано от "Уолстрийт джърнъл".

В доклад на базирания във Вашингтон мозъчен тръст Център "Симсън" се посочва, че тази сума включва разходите за войните в Афганистан, Ирак и Сирия, в допълнение към усилията, полагани за вътрешната сигурност на САЩ и американските програми зад граница. Разходите за борба с тероризма са достигнали своя връх от цели 260 млрд. долара през 2008-а година, което представлява повече от една пета от дискреционния бюджет на правителството (бюджетните разходи, които се правят по усмотрение на властите в Белия дом).

В анализа на център "Симсън" също така се отбелязва, че в САЩ липсва система за осчетоводяване на разходите за борба с тероризма и че различни "вратички" позволяват все повече милиарди долари да бъдат изразходвани за стоки, които не трябва да отговарят на условията за спешно финансиране.

"Изследователската група "Симсън" откри редица слабости в дефинициите, проследяването и последователността, които ограничават точността и допринасят за липсата на прозрачност по отношение на текущите данни. Тези слабости затрудняват оценката дали разходите за борба с тероризма са ефективни", се казва в доклада.

Изследването също така отбелязва, че годишният доклад за вътрешна сигурност на Бюджетния офис на Белия дом, който проследява разходите в различни области на управлението, е бил преустановен през настоящата година.

"Ние се движим в грешната посока", заяви за "Уолстрийт джърнъл" Майк Маккорд - един от авторите на доклада на център "Симсън". Трябва да се има предвид, че преди това Майк Маккорд беше главен финансов директор в Департамента за отбрана на САЩ.

Изследването установи, че разходите за борба с тероризма са повече от 10 пъти по-високи от преди 11-ти септември 2001-а година без сигнали за тяхното евентуално намаляване. През 2017-а година общите разходи за борба с тероризма са достигнали 174 млрд. Долара, или почти 15% от дискреционните бюджетни разходи.

В доклада на центът "Симсън" се препоръчва Конгресът да представи критерии за проследяване на разходите за борба с тероризма и да одобри фонд за спешно финансиране в случай на война, който да е отделно от останалата част от бюджета за антитерористични разходи.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени