Eмисия новини
от 23.00 часа

Споразумението за ядрената програма на Иран във фокуса на европейските лидери

3
Снимка: БГНЕС


Във фокуса на разговорите на европейските лидери, които се събраха в София, за да обсъдят и да подкрепят интеграцията на страните от Западните Балкани в ЕС, е и бъдещето на ядреното споразумение с Иран. След като американският президент Доналд Тръмп едностранно оттегли Съединените щати, ЕС е категоричен в желанието си да запази действието му. Това заявиха канцлерите на Германия и Австрия, Ангела Меркел и Себастиян Курц при пристигането си в НДК. Те коментираха и търговските отношения между ЕС и САЩ. 

Европейският съюз търси път към сложният баланс, как да продължи действието на иранската ядрена сделка, без това да повлияе негативно на трансатлантическите отношения. Обвързаността на двете теми пролича от кратките коментари на Ангела Меркел и Себасиан Курц:

"Ще настояваме за безсрочна отмяна на все още неналожените наказателни мита върху вноса на стомана и алуминий. ЕС е готов на реципрочни мерки и в преговори да успеем да вдигнем бариерите пред свободната търговия", заяви Меркел. 

Австрийският канцлер допълни, че ядреното споразумение с Иран е добро и в оставащите няколко седмици трябва да бъде спасено. "Дали ще успеем, в момента никой не може да каже", призна Курц:

"Споразумението е в наш интерес, не само икономически, защото Иран има сериозен потенциал, а и в интерес на нашата сигурност. Едва ли някой има интерес Иран да се сдобие с ядрено оръжие", подчерта австрийският канцлер. 

ЕС обмисля отделни мерки, които да предпазят европейските компании от американските санкции. Така например има вероятност да се премине към разплащания в евро, за да се заобиколят американските банки в сделките с Иран.

Галерия

Още от

Последно в Свят

Всички новини в Свят: днес | вчера

Най-четени