Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП се обяви против изграждането на завода за преработка на отпадъци на територията на ТЕЦ - София

| обновено на 17.05.18 в 15:08
Снимка: БГНЕС


Нов спор между управляващи и опозиция. БСП се обяви срещу решението на Столичния общински съвет за започване на третата фаза от изграждането на завода за преработка на отпадъци на територията на ТЕЦ-София. Дебатът в Столичния общински съвет продължи повече от 4 часа. 

Аргументите на Калоян Паргов – лидер на БСП-София и общински съветник: 

"За да се изгради проектът, Столична община искат "Топлофикация" да поеме дълг от 134 милиона лева, което на фона на над 700 милиона лева задължение означава "Топлофикация" окончателно да потъне, защото тя и в момента е в технически фалит".

Според социалистите, подобен завод в рамките на града ще създаде и екологични проблеми. От ГЕРБ нарекоха тези твърдения „манипулация“. Още повече, че миналата година самият Калоян Паргов е гласувал „за“ дофинансирането на проекта от Столична община. Председателят на Комисията по околната среда в парламента Ивелина Василева подчерта: 

"Екологичните стандарти на Европа са толкова високи, че нито Европейската комисия, нито Европейската инвестиционна банка би одобрила и би финансирала какъвто и да било проект, който не отговаря на екологичните изисквания".

Василева допълни, че отпадъците могат да бъдат използвани за генериране на топло- и електроенергия. 

Столичният кмет Йорданка Фандъкова коментира:

"Само в Европа има около 450 подобни инсталации в големи градове, които са символ на зелен град за нас като Копенхаген, като Виена… За съжаление, винаги когато става въпрос за отпадъци и решаване на най-тежкия проблем на всеки милионен град, винаги се започва с политизиране и спекулации. За мое съжаление, това се прави от хора, които не се интересуват от решаването на проблемите на града, а се интересуват наистина от това по какъв начин могат да спечелят краткосрочни политически дивиденти.

Аз не мога да си позволя да предложа нещо, което подлага на риск качеството на въздуха в София, защото вие знаете, че е моя лична кауза работата за подобряване качеството на въздуха и за по-чиста околна среда. Слагам личния си подпис, така че тук другите политически сили могат да спекулират колкото искат, но аз нося и личната отговорност за това. Най-лесно е за един политик, особено когато предстоят избори, да се откаже от тежки решения и да остави някой друг да решава вместо него. Моят стил никога не е бил такъв. Имаме строг график! Ако искаме да бъдем единствената столица, за чиято инсталация за производство на енергия от rdf-гориво Европейската комисия е готова да даде средства, трябва да следваме много точен график. Той е такъв, че съвпада със започналата вече предизборна кампания! Решението е ясно – или се отказваме и обричаме града да бъде винаги зависим от циментови заводи, от частни инвестиции или друго, или работим последователно. Избирам втория път, защото, за мен, решаването на проблемите на града винаги са били на първо място преди всякакви кампании и политически и спорове".

Очакваната стойност на проекта е 157 милиона евро. Част от тях ще бъдат осигурени от ЕК, а за останалите общината ще трябва да поиска заем от Международната банка за търговия и развитие. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени