Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алексис Ципрас и Зоран Заев: Диалогът между Гърция и Македония да продължи

| обновено на 17.05.18 в 15:52
Алексис Ципрас и Зоран Заев
Снимка: БГНЕС

Диалогът между Гърция и Македония да продължи, това е основното послание от приключилите разговори между премиерите на Гърция и на Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев. Това стана ясно след срещата между тях.

Македонският министър-председател Зоран Заев каза, че към момента окончателно решение по въпроса няма, но предстои да се проведат политически консултации в двете страни по този въпрос. След срещата си с Алексис Ципрас Зоран Заев каза, че приятелството с Гърция е станало още по-силно и очаква то да продължи и занапред в тази посока. "Членството на Македония в ЕС е реалност, но само ако се изпълнят изискванията на Европа, и мисля, че и ние ще имаме успех в тази посока", каза още македонският премиер:

"От днес приятелството между Република Македония и Република Гърция е още по-силно. Решаваме спор, за да засилим достойнството и единството на гражданите на двете страни".

Двамата министър-председатели са обсъдили един конкретен възможен вариант на името, но Зоран Заев не уточни кой е той. Не стана ясно и дали ще стигне до промяна в Конституцията на Македония. Заев подчерта, че това, което ще се търси и в предстоящите разговори между Скопие и Атина ще бъде взаимно приемливо решение  и за двете страни.

"Решение на този спор има", заяви Заев. По думите му, се очаква до юни да има яснота как ще вървят отношенията с Гърция и как ще се развие спорът с името.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна