Туск: Западните Балкани са интегрална част от Европа и тяхното място е в нашата общност

Снимка: БТА

Доналд Туск определи като „успех“ срещата на върха в София и похвали ангажираността и гостоприемството на българския екип.

"Приключихме една много добра и плодотворна среща на върха ЕС - Западни Балкани. Мисля, че мина прекалено много време от последната ни среща в Солун преди 15 години и затова решихме да се срещнем отново след две години в Хърватска. Това е най-добрата илюстрация за това, че интеграцията на Западните Балкани е върховен приоритет за ЕС. ЕС е и ще остане най-надеждният партньор на целите Западни Балкани", заяви Туск на пресконференцията. 

"Обсъждахме как да подобрим връзките със Западни Балкани и в Западнобалканския регион. Говорим за икономически връзки, за инфраструктурни, за цифрови. Така наречената „Програма на приоритетите от София“ е нова инициатива във връзка със сегашното сътрудничество. Съгласихме се да удвоим средствата за "Еразъм плюс", за да може повече младежи да следват в ЕС. Съгласихме се с намаляването на таксите за роуминг и се договорихме за по-благоприятни условия за частните инвестиции чрез осигуряването на по-добри банкови гаранции.

Програмата за свързаност не е нито алтернатива, нито заместваща програма на разширението. Това е начин да се използва времето от днес до утре по по-ефективен начин, така че нашите граждани и бизнесът да не трябва да чакат всички ползи от интеграцията в Европейския съюз".

"Западните Балкани са интегрална част от Европа и тяхното място е в нашата общност", категоричен бе председателят на Европейския съвет Доналд Туск и допълни:

"На срещата на лидерите вчера вечерта се договорихме, че ЕС ще засили своята работа по иновациите и цифровата програма, за да отговори на предизвикателствата на технологичната революция. Конкретни решения трябва да очаквате от нашата официална среща през юни. След това говорихме Европейският съвет за иновация да бъде включен в следващата многогодишна рамка.

На въпрос доколко реалистично е приемането в ЕС на някои от държавите от Западните Балкани през 2025 година, Туск отговори: "Исторически, географски, като манталитет, като култура, този регион е част от Европа. Ние днес не се правихме, че всичко е ясно е просто. Има скептицизъм в Европа, когато става въпрос за разширяване, но разширяването е политически феномен и аз нямам съмнения, че ще бъдем свидетели и в бъдеще на определени проблеми и спорове, но тенденцията е абсолютно ясно. Всички 28 ръководители и вчера, и днес бяха наясно, че говорим за европейската перспектива на региона. Нашето намерение не е да разваляме този процес като предлагаме нещо нереалистично като "бърза писта" или нещо такова. Аз съм съгласен с премиера Бойко Борисов, че трябва да оценим целия проблем в правилните му пропорции. Европа е достатъчно голяма и силна, за да приеме този проект на разширяването с всички проблеми и последствия, но може БВП и демографията да показват, че това не би трябвало да е голям проблем, но ако сравним този регион с други части на Европа, може да се каже, че когато стигнем до проблемите на глава от населението в Западните Балкани са доста повече, отколкото в Германия и Франция взети заедно. Затова трябва да бъдем последователни и да внимаваме с обещанията си. За всички е ясно, че това беше една следваща сериозна и важна стъпка в европейския път на целия регион".

Що се отнася до ядрената сделка с Иран, единодушно се договорихме че Европейският съюз ще поддържа сделката, докато Иран се ангажира изцяло и изпълнява условията по нея. Комисията даде зелена светлина да сме готови за действия, ако европейските интереси бъдат засегнати.

По търговията със САЩ постигнахме единен подход, който ще подсили Комисията в нейните преговори с Вашингтон. Ние сме готови да говорим за либерализация на търговията с нашите американски приятели, но само ако САЩ вземат решение за неограничено изключение при митата върху стоманата и алуминия".


Още от категорията

МС ще одобри допълнително финансиране за университетите и БАН

Правителството ще одобри, на редовното си заседание днес, доклада за касовото изпълнение на бюджета през първото полугодие на годината . Излишъкът надхвърля 2 милиарда лева. На своето заседание днес правителството ще одобри допълнително финансиране за държавните висши училища и за Българската Академия на науките.  Ще бъде определен и новият, по-висок..

обновено на 15.08.18 в 07:27

Парламентът на Република Сръбска настоява за нов доклад за Сребреница

Парламентът на Република Сръбска в Босна и Херцеговина прие резолюция, с която овласти регионалното правителство да оттегли признанието на босненските сърби за клането в Сребреница през 1995 година, предаде Ройтерс. Решението на скупщината в Баня Лука беше взето по инициатива на президента на Република Сръбска Милорад Додик, който се е кандидатирал за..

публикувано на 15.08.18 в 05:23

Москва е изненадана от нежеланието на Запада да се присъедини към инициативата за връщане на сирийските бежанци

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви, че Москва е изненадана от нежеланието на Запада да се присъедини към нейната инициатива за връщане на сирийските бежанци в родината им, предаде Ройтерс. "Огромна част от Сирия вече е освободена от терористи. Време е да се възстановява инфраструктурата и да започне завръщането на бежанците от..

публикувано на 15.08.18 в 01:36
Владимир Путин и Ангела Меркел

"Северен поток 2" ще бъде централна тема на разговора между Путин и Меркел в събота

Проектът за газопровод "Северен поток 2" ще бъде централна тема на разговора на руския президент Владимир Путин и германския канцлер Ангела Меркел в събота. За това съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс. Меркел и Путин ще разговарят в двореца Мезеберг край Берлин. Предишната им среща беше в Сочи през май, където Меркел отиде..

публикувано на 15.08.18 в 01:34

САЩ с нов призив за освобождаването на Андрю Брансън

Съединените щати отправиха нов призив към Турция да освободи протестантския пастор Андрю Брънсън, който е обвинен, че е подкрепял ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, който е сочен за организатор на опита за преврат преди 2 години. Американският шарже д`афер в Турция Джефри Хоувниър посети днес Брансън, който е под домашен арест в Измир и..

публикувано на 14.08.18 в 22:00

Ципрас: Освобождаването на двамата гръцки военни от Турция е "акт на справедливост"

Съд в Одрин постанови, че двама гръцки военни, които бяха задържани в местен арест от месец март, могат да бъдат освободени до началото на процеса срещу тях по обвинения в шпионаж.  За това съобщи Анадолската агенция, като се позова на източник от турската съдебна система. Гръцките военни настояват, че арестът им на турска територия в района на..

публикувано на 14.08.18 в 21:53

Хашим Тачи: Сърбия трябва да се съгласи на промени в държавните граници

Президентът на Косово Хашим Тачи заяви, че Сърбия трябва да се съгласи на промени в държавните граници, за да бъде прекратено напрежението между двете страни и да се отвори пътят пред тяхната евроинтеграция. В интервюто си за агенция Ройтерс Тачи не спомена конкретно Прешевската долина, където живеят около 55 000 етнически албанци, но посочи, че ще..

публикувано на 14.08.18 в 21:43