Туск: Западните Балкани са интегрална част от Европа и тяхното място е в нашата общност

Снимка: БТА

Доналд Туск определи като „успех“ срещата на върха в София и похвали ангажираността и гостоприемството на българския екип.

"Приключихме една много добра и плодотворна среща на върха ЕС - Западни Балкани. Мисля, че мина прекалено много време от последната ни среща в Солун преди 15 години и затова решихме да се срещнем отново след две години в Хърватска. Това е най-добрата илюстрация за това, че интеграцията на Западните Балкани е върховен приоритет за ЕС. ЕС е и ще остане най-надеждният партньор на целите Западни Балкани", заяви Туск на пресконференцията. 

"Обсъждахме как да подобрим връзките със Западни Балкани и в Западнобалканския регион. Говорим за икономически връзки, за инфраструктурни, за цифрови. Така наречената „Програма на приоритетите от София“ е нова инициатива във връзка със сегашното сътрудничество. Съгласихме се да удвоим средствата за "Еразъм плюс", за да може повече младежи да следват в ЕС. Съгласихме се с намаляването на таксите за роуминг и се договорихме за по-благоприятни условия за частните инвестиции чрез осигуряването на по-добри банкови гаранции.

Програмата за свързаност не е нито алтернатива, нито заместваща програма на разширението. Това е начин да се използва времето от днес до утре по по-ефективен начин, така че нашите граждани и бизнесът да не трябва да чакат всички ползи от интеграцията в Европейския съюз".

"Западните Балкани са интегрална част от Европа и тяхното място е в нашата общност", категоричен бе председателят на Европейския съвет Доналд Туск и допълни:

"На срещата на лидерите вчера вечерта се договорихме, че ЕС ще засили своята работа по иновациите и цифровата програма, за да отговори на предизвикателствата на технологичната революция. Конкретни решения трябва да очаквате от нашата официална среща през юни. След това говорихме Европейският съвет за иновация да бъде включен в следващата многогодишна рамка.

На въпрос доколко реалистично е приемането в ЕС на някои от държавите от Западните Балкани през 2025 година, Туск отговори: "Исторически, географски, като манталитет, като култура, този регион е част от Европа. Ние днес не се правихме, че всичко е ясно е просто. Има скептицизъм в Европа, когато става въпрос за разширяване, но разширяването е политически феномен и аз нямам съмнения, че ще бъдем свидетели и в бъдеще на определени проблеми и спорове, но тенденцията е абсолютно ясно. Всички 28 ръководители и вчера, и днес бяха наясно, че говорим за европейската перспектива на региона. Нашето намерение не е да разваляме този процес като предлагаме нещо нереалистично като "бърза писта" или нещо такова. Аз съм съгласен с премиера Бойко Борисов, че трябва да оценим целия проблем в правилните му пропорции. Европа е достатъчно голяма и силна, за да приеме този проект на разширяването с всички проблеми и последствия, но може БВП и демографията да показват, че това не би трябвало да е голям проблем, но ако сравним този регион с други части на Европа, може да се каже, че когато стигнем до проблемите на глава от населението в Западните Балкани са доста повече, отколкото в Германия и Франция взети заедно. Затова трябва да бъдем последователни и да внимаваме с обещанията си. За всички е ясно, че това беше една следваща сериозна и важна стъпка в европейския път на целия регион".

Що се отнася до ядрената сделка с Иран, единодушно се договорихме че Европейският съюз ще поддържа сделката, докато Иран се ангажира изцяло и изпълнява условията по нея. Комисията даде зелена светлина да сме готови за действия, ако европейските интереси бъдат засегнати.

По търговията със САЩ постигнахме единен подход, който ще подсили Комисията в нейните преговори с Вашингтон. Ние сме готови да говорим за либерализация на търговията с нашите американски приятели, но само ако САЩ вземат решение за неограничено изключение при митата върху стоманата и алуминия".


Още от категорията

Борис Джонсън поиска самолет, за да пътува по света за търговски сделки след Брекзит

Британският министър на външните работи Борис Джонсън заяви, че би било добре неговото министерство да разполага със собствен самолет, за да пътува по света и да увеличи шансовете за сключване на търговски сделки след Брекзит, като се оплака, че сега не може да ползва самолета на премиера. В изявление в Буенос Айрес, където Борис Джонсън е в рамките на..

публикувано на 23.05.18 в 11:37
Димитрис Аврамопулос и Бойко Борисов

Димитрис Аврамопулос: България трябва да бъде приета в Шенген

България отлично охранява външната граница на ЕС с Турция и трябва да бъде приета в Шенген. Това е заявил еврокомисарят за миграцията и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос по време на срещата си в София с премиера Бойко Борисов, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. Двамата са обсъдили напредъка в областта на миграционната реформа,..

публикувано на 23.05.18 в 11:26

Правителството отпуска безлихвена помощ на МЗ за заплатите в болниците в Ловеч и Враца

Правителството предоставя на Министерството на здравеопазването безлихвена възмездна помощ, с която да се платят дължимите заплати в болниците в Ловеч и Враца. Премиерът Бойко Борисов още веднъж призова здравното ведомство да продължи с реформите, но те да не бъдат за сметка на медицинския персонал и пациентите. Премиерът е категоричен, че двете болниците..

публикувано на 23.05.18 в 11:19

НС прие окончателните промени в Кодекса за социално осигуряване

Народното събрание прие окончателните промени в Кодекса за социално осигуряване, с които се гарантират допълнителни пенсионни права за работници от Европейския съюз при постъпването им на работа, в която и да е страна-членка. Промените предвиждат работодателите, които осигуряват работниците и служителите си в доброволен пенсионен или доброволен..

публикувано на 23.05.18 в 09:50
Искра Михайлова

Искра Михайлова: Възможностите за инвестиции в един регион трябва да се гледат комплексно

Регионите в Северна България са проблемни, тъй като в тях има по-малко инвестиции, имаме проблеми с образованието и с услугите, а това са характеристиките на изоставащите региони в цяла Европа. Това каза в предаването "Преди всички" председателят на Комисията по регионално развитие в Европейския парламент Искра Михайлова преди международната..

публикувано на 23.05.18 в 09:19
Ван И

Ван И: Годишните срещи на върха между Китай и страните от Централна и Източна Европа са полезни за ЕС

Годишните срещи на върха между Китай и страните от Централна и Източна Европа са полезни за ЕС. Това заяви китайският външен министър Ван И на среща в Аржентина с българския външен министър Екатерина Захариева. Той отхвърли безпокойствата, че Пекин иска да внася разделение на Стария континент, предаде Ройтерс. Срещата се състоя по време на форума на Г-20..

публикувано на 23.05.18 в 08:21

Калоян Правов: Илюзия е, че добрите политици ще ни спасят от лошите технологични предприемачи

Има дълбоки проблемни линии между ключови европейски държави и САЩ, които трябва да бъдат разрешени. Това каза в предаването „Преди всички“ политическият анализатор  Калоян Правов, който коментира критичните точки в отношенията между Брюксел и Вашингтон. В близките месеци не очаквам сериозни промени в отношенията Европейски съюз – САЩ, прогнозира..

публикувано на 23.05.18 в 08:17