Туск: Западните Балкани са интегрална част от Европа и тяхното място е в нашата общност

Снимка: БТА

Доналд Туск определи като „успех“ срещата на върха в София и похвали ангажираността и гостоприемството на българския екип.

"Приключихме една много добра и плодотворна среща на върха ЕС - Западни Балкани. Мисля, че мина прекалено много време от последната ни среща в Солун преди 15 години и затова решихме да се срещнем отново след две години в Хърватска. Това е най-добрата илюстрация за това, че интеграцията на Западните Балкани е върховен приоритет за ЕС. ЕС е и ще остане най-надеждният партньор на целите Западни Балкани", заяви Туск на пресконференцията. 

"Обсъждахме как да подобрим връзките със Западни Балкани и в Западнобалканския регион. Говорим за икономически връзки, за инфраструктурни, за цифрови. Така наречената „Програма на приоритетите от София“ е нова инициатива във връзка със сегашното сътрудничество. Съгласихме се да удвоим средствата за "Еразъм плюс", за да може повече младежи да следват в ЕС. Съгласихме се с намаляването на таксите за роуминг и се договорихме за по-благоприятни условия за частните инвестиции чрез осигуряването на по-добри банкови гаранции.

Програмата за свързаност не е нито алтернатива, нито заместваща програма на разширението. Това е начин да се използва времето от днес до утре по по-ефективен начин, така че нашите граждани и бизнесът да не трябва да чакат всички ползи от интеграцията в Европейския съюз".

"Западните Балкани са интегрална част от Европа и тяхното място е в нашата общност", категоричен бе председателят на Европейския съвет Доналд Туск и допълни:

"На срещата на лидерите вчера вечерта се договорихме, че ЕС ще засили своята работа по иновациите и цифровата програма, за да отговори на предизвикателствата на технологичната революция. Конкретни решения трябва да очаквате от нашата официална среща през юни. След това говорихме Европейският съвет за иновация да бъде включен в следващата многогодишна рамка.

На въпрос доколко реалистично е приемането в ЕС на някои от държавите от Западните Балкани през 2025 година, Туск отговори: "Исторически, географски, като манталитет, като култура, този регион е част от Европа. Ние днес не се правихме, че всичко е ясно е просто. Има скептицизъм в Европа, когато става въпрос за разширяване, но разширяването е политически феномен и аз нямам съмнения, че ще бъдем свидетели и в бъдеще на определени проблеми и спорове, но тенденцията е абсолютно ясно. Всички 28 ръководители и вчера, и днес бяха наясно, че говорим за европейската перспектива на региона. Нашето намерение не е да разваляме този процес като предлагаме нещо нереалистично като "бърза писта" или нещо такова. Аз съм съгласен с премиера Бойко Борисов, че трябва да оценим целия проблем в правилните му пропорции. Европа е достатъчно голяма и силна, за да приеме този проект на разширяването с всички проблеми и последствия, но може БВП и демографията да показват, че това не би трябвало да е голям проблем, но ако сравним този регион с други части на Европа, може да се каже, че когато стигнем до проблемите на глава от населението в Западните Балкани са доста повече, отколкото в Германия и Франция взети заедно. Затова трябва да бъдем последователни и да внимаваме с обещанията си. За всички е ясно, че това беше една следваща сериозна и важна стъпка в европейския път на целия регион".

Що се отнася до ядрената сделка с Иран, единодушно се договорихме че Европейският съюз ще поддържа сделката, докато Иран се ангажира изцяло и изпълнява условията по нея. Комисията даде зелена светлина да сме готови за действия, ако европейските интереси бъдат засегнати.

По търговията със САЩ постигнахме единен подход, който ще подсили Комисията в нейните преговори с Вашингтон. Ние сме готови да говорим за либерализация на търговията с нашите американски приятели, но само ако САЩ вземат решение за неограничено изключение при митата върху стоманата и алуминия".


Още от категорията
Германия избори

Баварските избори сериозно разклащат стабилността на федералното правителство

На регионалните избори в Бавария доминиращият баварската политика Християнсоциален съюз получи най-слабия си изборен резултат от 1950 г. насам. Въпреки това печели вота с по-голяма подкрепа от очакваното – 37,2% от девет и половина избиратели са дали гласа си за ХСС. Катастрофално слаб резултат регистрират Социалдемократите, коалиционен партньор на..

публикувано на 15.10.18 в 12:17
Държавният глава и върховен главнокомандващ Румен Радев прие почетния караул по случай Празника на авиацията и Българските военновъздушни сили.

Президентът призова премиера, министрите и депутатите да запазят радиомълчание за самолетите

В навечерието на 16-и октомври, денят, в който българската авиация ще отбележи 106 години от първия боен полет, президентът румен Радев пожела сила и вяра в по-доброто бъдеще на българските ВВС, но не пожела да коментира състоянието на ВВС. Той призова премиера, министрите и депутатите да запазят радиомълчание докато тече работата на комисията по..

обновено на 15.10.18 в 12:10

Каракачанов: Има няколко предложения за главен секретар на МВР

Има няколко предложения за главен секретар на МВР. Това съобщи вицепремиерът Красимир Каракачанов. „Аз няма да влизам в обсъждане на една или друга кандидатура, защото не е редно аз да ги обсъждам публично тези неща. Когато професионалното ръководство на МВР горе-долу уточни или взаимно уточним кандидатурите, те ще бъдат обявени“.

публикувано на 15.10.18 в 12:01

Тръмп: Путин вероятно е замесен в политически убийства

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че руският президент Владимир Путин вероятно е „замесен в поръчкови убийства". В интервю за Cи Би Ес, в отговор на въпрос дали смята, че Путин е съпричастен към политически убийства и отравяния – той отговори: "Вероятно е съпричастен" - като сложи акцент върху „вероятно“. Руснаците не бива да правят това,..

публикувано на 15.10.18 в 11:53

„Алтернатива за Германия” поиска предсрочни избори в страната

Крайнодясната „Алтернатива за Германия” поиска предсрочни избори във Федералната република. Председателят Алис Вайдел поздрави баварците за влизането на партията в ландтага в Мюнхен с 10,2% от гласовете. Така крайната десница е представена в 15 от общо 16 регионални парламенти. В Бавария обаче „Алтернатива за Германия” остава далеч под..

публикувано на 15.10.18 в 10:57

Кандидатът на ВМРО - БНД е новият кмет на карловското село Столетово

Мирослав Колев, издигнат от ВМРО - БНД, е новият кмет на карловското село Столетово. 36-годишният Колев, който е председател на читалищното настоятелство в селото и директор на карловската библиотека, спечели проведените вчера частични избори със 79% от гласовете. Независимият, подкрепен от ГЕРБ, Андрея Радев е получил 17%, а 4% са гласували за..

публикувано на 15.10.18 в 10:55

ГЕРБ печели частичните избори за кмет в село Суходол

ГЕРБ спечели частичните избори за кмет в село Суходол, община Главиница на Силистренска област. В надпреварата за кмет на село Суходол се включиха кандидатите Абедин Нури Рушид от ГЕРБ и Недред Йосеин Алил от ДПС. Изборите спечели кандидатът на партия ГЕРБ Абедин Нури Рушид със 191 гласа срещу 189 гласа за кандидата на ДПС Недред Йосеин Алил,..

публикувано на 15.10.18 в 10:06