Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теменужка Петкова: АЕЦ "Белене" да бъде построена като балкански проект е осъществима идея

МС внесе в НС предложението си за рестарт на проекта АЕЦ „Белене“

| обновено на 18.05.18 в 18:49
Теменужка Петкова
Снимка: БГНЕС

Трябва да се направи нова актуална оценка на активите на НЕК, с които държавата може да участва в проекта за АЕЦ "Белене", заяви енергийният министър Теменужка Петкова. Според нея максималната цена на проекта ще е 20 милиарда лева. 

Петкова посочи, че идеята АЕЦ "Белене" да бъде построена като балкански проект е осъществима. Тази възможност не е била обсъждана на вчерашната среща, но това може да стане на следващ етап, обясни Петкова:
"Тази тема предстои да бъде обсъждана. Сега ще стартираме и подготовката за процедура за избор на стратегически инвеститор, ако парламентът ни даде мандат затова и в рамките на тази процедура, разбира се, ще се провеждат и преговори и разговори с всички заинтересовани страни, така че аз мисля, че идеята за балкански проект е една много добра идея и тя е напълно осъществима, но разбира се  всичко зависи от това какво ще реши суверенът по отношение на предложения от нас вариант."

Междувременно правителството внесе в Народното събрание предложението си за рестарт на проекта АЕЦ „Белене“ и отпадане на мораториума върху строителството. Отпадането му е необходимо, за да започнат преговори с единствената компания, проявила интерес към момента - Китайската национална ядрена корпорация. Условието на българските власти е по проекта да се работи без държавна гаранция. Планира се проектът да бъде рестартиран в края на годината с процедура за избор на стратегически инвеститор, като държавата ще запази контролен дял върху бъдещото дружество.

Междувременно трябва да бъде изготвена е актуална пазарна оценка на активите, с които държавата може да участва в проекта "АЕЦ Белене", заяви Петкова:
"Това ще бъде част от процедурата за избор на стратегически инвеститор. Говорим за мажоритарен дял от страна на Националната електрическа компания на база на оценка на активите, които ние притежаваме - това включва оборудването, площадката, всичките лицензи и всички разрешителни...".
Министърът на енергетиката е предоставила на народните представители доклад, който съдържа конкретни предложения за възможностите за реализация на активите по проекта за изграждане на атомната централа в Белене, в това число и отделяне на активите и пасивите за проекта в отделно юридическо лице. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна