Eмисия новини
от 07.00 часа

Клеарт Дурай: БНР може да ни помогне с програми за българското малцинство в Албания

Клеарт Дурай
Снимка: Ани Петрова

Медийната среда на Балканите се развива динамично и обществените медии трябва да отговорят на редица предизвикателства, за да спечелят в битката за аудитория. Финансирането, привличането на най-добрите професионалисти,  излъчването по сателит са някои от основните проблеми пред медиите в Албания и Косово. По време на медиен форум, организиран от Българското национално радио в Правец, техните представители поставиха акцент върху езиковото многообразие на програмите, като важна част от обществената функция на медиите:

Ментор Шала
Косовското радио и телевизия (RTK) още от създаването си е една многоезична медия – има предавания на езиците на всички малцинства в Косово, както по радиото така и по телевизията. Телевизията на Косово произвежда програми за осем общности – на албански език, сръбски, турски, ромски, босненски, черногорски, за египетското малцинство и за общността на гораните, които говорят специфичен български диалект. Мога да заявя с гордост, че ние сме единствената телевизия в света, която излъчва новини всеки ден на ромски език – отбеляза Ментор Шала, генерален директор на RTK.

От своя страна Клеарт Дурай – директор на отдел Международни отношения в Албанското радио и телевизия, изтъкна: 

Програмите на чужди езици, особено на езика на нашите съседи, са нещо много важно. Има канал, който излъчва на езиците на всички малцинства в Албания, включително и на български. За момента това са предимно информационни издания, но в разговор с генералните директори на БНР и БНТ поискахме да ни предоставят различни програми на български език, които да излъчим за българското малцинство.

Срещата, организирана от БНР в Правец, имаше за цел да допринесе за динамиката на балканското медийно сътрудничество, особено в контекста на приоритетите на Българското председателство на съвета на ЕС. Това събитие дава шанс да възстановим партньорството си, да засилим процесите на взаимопомощ и обмяната на професионален опит, категоричен е Александър Велев, директор на БНР и домакин на събитието. Изключителното значение на обществените медии за насърчаване и укрепване на демокрацията и европейските ценности в Югоизточна Европа, бе препотвърдено в обща декларация на участниците във форума.


Още от

Преглед на българския печат

публикувано на 26.06.19 в 06:51