Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврото остава под натиск от продажби в края на седмицата, щатската валута поскъпва към нови върхове за годината

Доларът продължава да поскъпва и по време на петъчната търговия, достигайки нови върхове за годината благодарение на най-високата доходност на американските държавни облигации от 2011-а година насам.

Индексът на долара спрямо другите шест основни валути нараста с 0,3% към 93,81 пункта - най-висока негова стойност от начало на декември 2017-а година и в скоро време може да тества психологическата бариера от 94,00 пункта. В рамките на отминаваща седмица доларовият индекс е на път да поскъпне с около 1,3% в резултат най-вече на солидното възходящо рали на доходността на държавните облигации на САЩ. По-рано в петък лихвата на 10-годишните американски дългови книжа нарасна до ново 7-годишен връх от 3,127% (най-високо ниво от средата на 2011-а година) преди да върне леко назад към 3,09%.

Друг важен фактор за общото поскъпване на щатската валута през изминалата седмица беше трайната обезценка на еврото с оглед на набиращите скорост притеснения, че Италия ще се сдобие с евроскептично коалиционно правителство между популистите от движението "Пет звезди" и крайно дясната партия "Лига". Трябва да се има предвид, че еврото има най-голяма тежест в индекса на долара, равняваща се на 57,6% от неговата тегловна стойност.

Единната европейска валута е на път да отбележи трайно понижение за пета поредна седмица за пръв път от 2015-а година насам.

В рамките на тези пет седмици еврото се срина от нива над 1,2400 долара (от средата на април) към ново близо шестмесечно дъно по време на петъчната търговия около 1,1751 долара (най-ниско ниво от 18-и декември 2017-а година) какво в резултат на общото поскъпване на долара, така и на засилващите се страхове относно политиката, която ще провежда новото италианско правителство. Индикациите за забавяне на икономическата експанзия в еврозоната от началото на годината насам също допринасят за негативното отношение на инвеститорите към еврото, тъй като намаляват шансовете за скорошен отказ на ЕЦБ от агресивната стимулираща парична политика.

                                                                                                                                Графика на евро/долар

Снимка

Еврото вече се търгува близо до неговата важна техническа зона на подкрепа около 1,1718/10 долара (бивши негово дъно от 11-ти ноември и 12-ти декември 2017-а година и 38,2%-тна корекция на цялото негово възходящо движение от ключовото дъно около 1,0340 долара, достигнато в самото началото на 2017-а година до три и половина годишния връх около 1,2555 долара от 11-ти февруари тази година). Евентуален пробив под тази ключова зона на подкрепа може да задълбочи спада на единната валута дори към нейното важно дъно от 7-ноевмри 2017-а година около 1,1554 долара.

Опасността от евроскептично правителство в Италия може да разклати сериозно доверието на инвеститорите в еврото и еврозоната. Трябва да се има предвид, че Италия има огромен държавен дълг, а нейната икономика формира 15,4% от БВП на еврозоната. Така, че евентуални опити на двете популистки партии, опитващи се да формират правителство, за промяна на бюджетните правила в ЕС, или за евентуално оттегляне на Италия от еврозоната и от съюза като цяло биха представлявали голямо предизвикателство пред единния блок с оглед и на оттеглянето на Великобритания.

Тези притесненият провокираха солиден спад през настоящата седмица на еврото и спрямо швейцарския франка с оглед на неговия статут на "валута-убежище" при наличието на кризи и на висока инвеститорска несигурност. В петък еврото се понижава към 6-седмично дъно от 1,1751 франка (най-ниско ниво от началото на април), като в същото време доларът гравитира за пореден ден на търговия около нивото на паритет спрямо швейцарска валута (1,0000 нивото).

Британската лира също губи позиции спрямо щатската валута, но по-сдържано отколкото еврото, с оглед на продължаващата несигурност относно хода на преговорите на Обединеното кралство с ЕС по въпроса за Брекзит. В петък паундът се понижава с 0,35%, доближавайки отново петмесечно дъно около 1,3452 долара от 15-и май.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна