Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестиращите розопроизводители блокираха за часове пътищата Пещера- Пловдив и Пловдив - Карлово

| обновено на 19.05.18 в 13:19
Розопроизводителите блокираха пътя
Снимка: БГНЕС

Километрични задръствания се образуваха на пътя Пловдив - Карлово в района на град Баня заради протестна блокада на розопроизводители, недоволни от ниските изкупни цени.  Малко преди 10 ч. те разсипаха на пътя розов цвят и вдигнаха плакати с исканията си. Те отказаха да пропускат коли и за минути се образуваха огромни колони от автомобили. Протестиращите казаха, че искат спешна намеса на държавата и цените в момента ги убиват.

През блокадата успя да премине министър Порожанов, който призова всички на пътя да дойдат са на преговорите в Карлово. Производителите се обърнаха към министъра с думите:

"В  момента сме на нула.  На 1.60 лв. даже изкарване пари от собствения си джоб, ходим и теглим заеми, за да може да си платим на работниците, защото не може да им платиш. Ние сме измамници и лъжци, за да не си платим. Цена под 3 лева  е просто убийствена. Няма как да съществуваме. По-добре да не правим нищо, да заминаваме в чужбина, да си пращаме децата там. Тука няма алтернатива! Може би целта на държавата е такава - всички да заминем за чужбина?!"

Протестиращите пропускаха автомобили за кратко, но на практика блокадата продължи почти до 13 ч. когато министър Порожанов и кметът на Карлово Емил Кабаиванов дойдоха на място, за да ги уведомят за резултатите от срещата си и че в неделя в сградата на Министерството се организира среща с производители на розов цвят и собственици на дестилерии в търсене на приемлива и за двете страни цени. Протестиращите поканиха министъра да посети масивите им със залежаваща продукция. Много шофьори използваха обходни маршрути, но някои останаха в колоната в знак на съпричастност с производителите.

Розопроизводители от Брацигово, Стрелча и Бяга блокираха от 10 до 11 часа главния път Пещера- Пловдив. Заради протеста беше въведен обходен маршрут. Пред кореспондента на БНР Невена Петрова те се оплакаха, че не знаят изкупните цени  в деня на брането. Според сегашните тарифи, трябва да се съберат 4 тона розов цвят, за да се докара една депутатска заплата, оплака се производителка. Във вторник представители на розопроизводителите от Пазарджишко ще бъдат в пармамента.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна