Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пенс и Ципрас са обсъдили по телефона преговорите по преименуването на Македония

Майкъл Пенс
Снимка: БГНЕС

Вицепрезидентът на Съединените щати Майкъл Пенс и премиерът на Гърция Алексис Ципрас са обсъдили по телефона преговорите по преименуване на Бившата югославска република Македония. Това съобщи пресслужбата на Белия дом, цитирана от ТАСС. Според съобщението, Пенс е благодарил на Ципрас за проявеното от него и македонския премиер Зоран Заев "лидерство". 

Часове преди това беше съобщено, че Гърция приветства изявлението от страна на македонския премиер Зоран Заев, че Република Илинденска Македония е името за възможен компромис с Атина.

В официално съобщение на премиера Алексис Ципрас, цитирано от "Прото тема", се казва, че решение на въпроса, не може да съществува без приемане на име за вътрешна и външна употреба. От Атина отново подчертават позицията си, че е необходимо преразглеждане и промяна на конституцията на Македония, но отбелязват като положителна перспектива използването на Илинден в името на страната. Премиерът на югозападната ни съседка обяви позицията си по-рано след лидерска среща в Скопие с участието на президента на страната и председателя на парламента. Зоран Заев посочи, че името Република Илинденска Македония укрепва основите на страната му. Президентът на Македония Георги Иванов заяви, че ще изчака да получи писмен документ за предложението за име, след което ще коментира въпроса.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна