Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев определи срещата в Москва като пробив, била първата на най-високо равнище след дълго прекъсване

Енергетиката - основна тема в разговора на Радев и Медведев

| обновено на 21.05.18 в 18:29
2
Снимка: Прессекретариат на президента


Енергетиката е била основна тема в разговора на президента Румен Радев с руския премиер Дмитрий Медведев в Москва. Радев определи срещата като "пробив", защото е първата на най-високо равнище след продължително прекъсване.

"Визитата ми вече дава резултат. В последните седмици българското правителство излезе от летаргията по отношение на Русия, вече има анонси за съживяването на проекта за АЕЦ "Белене", което предполага и руско участие. Министърът на енергетиката също беше в Русия. Всичко това е похвално, но е недостатъчно".

Румен Радев допълни, че Русия винаги е била важен търговско-икономически партньор на България:

"Стокообмен от 3,6 милиарда евро за изминалата година е добра цифра, но е далеч от предишните ни резултати".

Руският премиер Дмитрий Медведев се е ангажирал през септември да се състои отлаганата от години 16-а сесия на междуправителствената комисия по икономическо и научно-техническо сътрудничество, на която да бъдат разгледани конкретни проекти. Радев смята, че трябва да се работи за преки доставки на руски природен газ за България през Черно море:

"ЕС осъзнава все повече, че най-добре е да има директен излаз за доставка на газ от държава членка на ЕС. Затова аз призовавам двете правителства да преразгледат още веднъж възможността за пряка доставка на руски газ през Черно море в България. Нека вземем за пример и "Северен поток".

Румен Радев каза, че не е обсъждал с Медведев санкциите на ЕС срещу Русия, но подчерта, че санкциите не са повод за замразяване на отношенията.

България не смята да съгласува оръжейните си продажби с Русия. Двете страни трудно ще намерят решение по лицензионните режими за производство на военна техника, изтъкна държавният глава:

"Това не означава че не трябва да има диалог"!


Руският премиер очаква визитата на българския президент в Русия да придвижи отношенията между България и Русия на друго ниво.

"Посещавате Русия в навечерието на Деня на славянската писменост и в годината, в която България отбелязва 140 години от освобождението от османско иго. Това също има особено значение в контекста на добрите отношения между нашите две страни. Надявам се на интензивността на контактите ни да расте. Имам предвид, че освен вашата визита, в скоро време очакваме и премиерът Бойко Борисов да посети Русия. Разчитаме, че в резултат на посещението ви, ще успеем, да придвижим отношенията ни на друго ниво".  

Повече по темата чуйте от звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна