Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"Аналогова България изостава драстично от дигитална Европа", пише "Сега". Страната ни изпреварва само Гърция и Румъния в използването на цифровите технологии. Данните са от доклад на Европейската комисия. Страната ни е неизменно на дъното през последните няколко години.

"Лиляна Павлова - бижуто на европейската комуникация или как председателството се превърна в асамблея "Знаме на мира" и  "Пловдив  - столица на скандалите" – това са още някои от заглавията в днешния брой на „Сега“.

Скандалите в Пловдив коментира и "24 часа". Изданието публикува интервю с председателя на парламентарната комисия по култура и медии Вежди Рашидов. "Европейската столица на културата не означава, че едни активни "интелектуалци" може да си въобразяват, че това е един повод да спечелят едни пари със своите амбиции", категоричен е бившият министър на културата.

Заради поскъпналите горива необходимият бензин за маршрута София - Бургас ще е с 15 лева по-скъп от миналата година, изчислява "Телеграф".

Цената на ягодите и черешите спадна двойно само за седмица, има много реколта, информира "24 часа". За сметка на това производителите очакват по-малко кайсии и пипер. И тази година има оплаквания за изнудване от изкупвачите, които давали по един лев на килограм на едро за ягодите, а после ги продавали с голяма печалба.

В интервю за "Труд" председателят на Центъра за оценка на законодателството д-р Тони Димов заявява, че у нас законите се произвеждат на килограм. Тони Димов подчертава, че у депутатите няма мотивация за подобряване на законодателството. Според него Народното събрание е отказало да спазват изискването за провеждане на обществени консултации по законопроектите в срок от 30 дни.

"Ученици объркаха Вапцаров с Йовков", информира "Стандарт". Абитуриенти съпоставиха стихосбирката "Моторни песни" с цикъла разкази "Песента на колелетата" на вчерашната матура по български език и обобщиха, че и в двата случая става дума за коли.

"Девет хванати да преписват на матурата за Вапцаров", информира "Монитор". Зрелостниците останаха доволни от темата "Човекът и вярата", пише изданието. Резултатите ще бъдат обявени до 13 юни.

"Русия е стратегическият ни партньор в енергетиката", пише "Труд", като цитира президента Румен Радев. Той е казал това на руския премиер Дмитрий Медведев.

"Земя" отделя централно място на посещението на президента Радев в Русия. "Пробив в българо-руските отношения" - това е водещото заглавие на днешния брой. Днес в Сочи държавният глава ще се срещне с руския лидер Владимир Путин, припомня вестникът.

"Дума" отбелязва: "Румен Радев поиска "Български поток" да доставя газ директно". Държавният глава е споменал в интервю за руско издание, че отново ще покани Владимир Путин да дойде тази година у нас.

"София е сред европейските столици с най-добро качество на водата", уверява в интервю за "Монитор" главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.„

"Отиде си Христина Ангелакова", пише "Стандарт". Световната певица ни напусна на 73 години след усложнение от ортопедична операция.

"Задължително всичко трябва да се прави с любов", е казвала оперната прима, припомня вестникът.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна