Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първо заседание по жалбата срещу решението да не се добива газ в Генерал Тошево

Снимка: Жоро Александров

Във Варненския административен съд се проведе първото заседание по жалбата на дружеството "Русгеоком БГ" срещу решението на варненската екоинспекция да отхвърли инвестиционно предложение, свързано с добива на газ в района на община Генерал Тошево. 

Според жалбата на "Русгеоком БГ" решението на Регионалната инспекция за опазване на околната среда във Варна е издадено при допуснати съществени процесуални нарушения, които са довели до невъзможност жалбоподателят да изрази позицията си по отрицателните становища на институциите.
Съдът остави без уважение исканията на седем граждани от региона за конституирането им като заинтересовани страни по делото. Решението може да бъде обжалвано пред ВАС в седемдневен срок. 
Експертният съвет на Регионалната инспекция за опазване на околната среда и водите във Варна реши на 25 януари, че в Генерал Тошево няма да се добива природен газ. Основният мотив на експертите е, че от евентуална подобна дейност има опасност от замърсяване на водоносните хоризонти, а и хората от региона протестират срещу намерението на фирмата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна