Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десислава Иванчева отрече да е управлявала столичния квартал "Младост" от ареста

| обновено на 23.05.18 в 16:15
Снимка: БГНЕС

Кметът на столичния квартал "Младост" Десислава Иванчева, която е задържана по обвинение за получаване на подкуп, отрече да е управлявала общината от ареста. Такава констатация направи спецпрокуратурата, която по-рано днес поиска от съда да я отстрани от длъжност.

Иванчева обясни, че единствените документи, които е подписвала, са свързани с екипа ѝ и става дума за два документа - с единия е освободила Румен Русев от поста заместник-кмет, а с втория е назначила пиара на общината Петър Кърджилов за заместник-кмет на мястото на другата задържана по корупционната афера - Биляна Петрова. Заради тези документи Иванчева е прекъсвала два пъти своя отпуск – на 14-и и 21-ви май, разказа Кърджилов и обясни, че подобни кадрови промени били напълно законни, макар и да не са на официални бланки, тъй като били собственоръчно написани и подписани от Десислава Иванчева, което обаче Общината оспорва.

Десислава Иванчева и Биляна Петрова са поискали чрез писмо до главния прокурор да им бъде разрешена среща с медиите. Двете отново отрекоха да са получавали пари от бизнесмена Александър Ваклин. Иванчева обясни, че се е срещала с него само два пъти - единия път той се държал арогантно, а втория предложил срещу инвестиционните си намерения да направи градинка.

Заседанието на съда е отложено с час заради настояването на Иванчева и Петрова да се запознаят с новите документи на прокуратурата.

Десислава Иванчева беше арестувана показно със заместничката си Биляна Петрова на 17-и април по обвинение, че с посредничеството на бившия районен кмет Петко Дюлгеров е изнудвала строителния предприемач Александър Ваклин. Пред съдебните състави, които гледаха мерките за неотклонение на тримата, Иванчева мотивира настояването си да излезе на свобода с молбата за отпуск, която успяла да пусне, преди да бъде отведена в ареста, и увери, че няма намерение да управлява "Младост", докато тече разследването, затова и беше назначен и.д. кмет на района.

Въпреки че Десислава Иванчева от месец е в ареста по обвинение за получаване на подкуп в особено големи размери, е установено, че тя продължавала да изготвя документи, изпращайки ги до общинската администрация чрез лицата с разрешен достъп за свиждане с нея. "По този начин Иванчева е осъществявала от следствения арест действия, насочени към реално упражняване на правомощията на кмет на район, въпреки задържането ѝ под стража", заявиха от прокуратурата по-рано днес.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна