Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всички отговори на 7-и въпрос от матурата по български език за 12 клас ще се считат за верни

Заместник-министърът на образованието Таня Михайлова
Снимка: БГНЕС

Всички отговори на спорния седми въпрос от матурата по български език и литература за 12-и клас ще бъдат зачетени за верни. Това обявиха на извънреден брифинг от Министерството на образованието и науката.

"Всички зрелостници ще получат по една точка за въпрос номер 7", обяви заместник-министърът на образованието Таня Михайлова. Тя беше категорична, че в този въпрос няма граматична грешка, но, тъй като съществува спорен момент, за да не остане "усещане за несигурност у зрелостниците", от министерството са взели това решение. Проведена е среща с комисията, съставила изпитните задачи, както и с тези, които отговарят за тях в МОН. 

Проф. Светла Коева, директор на Института по български език в БАН, каза, че приветства решението на министерството и според нея също няма граматична грешка, а "семантична неточност":

"В отговора, който е даден за верен, граматична грешка, така както граматичните правила са зададени в предговора на официалния правописен речник, няма, но изречението създава съпоставки за семантична лоша интерпретация или неразбиране".

Резултатите от държавните зрелостни изпити по български език и литература трябва да са ясни до 13-и юни.


Подробности чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна