Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган: Турция може бързо да се справи с колебанията на валутния курс на лирата

Според турския лидер колебанията в обменния курс са свързани с глобални фактори, а не само със ситуацията в Турция. По думите му курсът не отговарят на икономическите реалности в страната. Той призова присъстващите на вечерята за край на мюсюлманския пост бивши депутати и министри да не обръщат средствата си в чужда валута.

В сряда лирата поевтиня до почти 4.93 за 1 щатски долар, докато турската валута ден по-рано се търгуваше за около 4,6 лири за долар. Вчера следобед турската Централна банка увеличи лихвите по заемите от 13,5 на 16,5%. Премиерът Бинали Йълдъръм беше категоричен, че Турция ще продължи да бъде пазарна икономика и да спазва строга финансова дисциплина. По-рано министърът на икономиката Нихат Зейбекчи заяви, че загубата на стойност на лирата е „спекулативна“. Сутринта Борса Истанбул обмени валутните си резерви в лири, за да подкрепи местната валута. Взетите мерки дадоха резултат и лирата постепенно си върна позиции до около 4,55 за долар.

Идеите на Ердоган за засилване на намесата във валутната политика и намаляване на лихвите, които той изложи пред бизнес-телевизията „Блумбърг“ по време на визитата си в Лондон миналата седмица, разтревожиха инвеститорите и рейтингови агенции като „Фич“ и „Стандарт енд Пуърс“. Понастоящем кредитният рейтинг на страната беше намален до ВВ-.

Падането  на курса на лирата увеличава кредитното бреме за турските фирми, които имат заеми в чужда валута. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна